Het huis aan...deel 1

Door Meinte Bonthuis

Huis aan de kerkplein in Nes op Ameland(foto Theo Kiewiet)

In dit eerste deel aandacht voor het huis rechts op de foto aan het Kerkplein te Nes.

'In dit huis is mijn overgrootmoeder Gerbentje Former geboren', schreef Suzanna Twickler op Facebook over dit huis.

 

Dit was op 27 januari 1869. Haar vader was Petrus Jacobus Former (zeeman en op 76 jarige leeftijd verdronken) en haar moeder Johanna Oekes Metz.

Gerbentje heeft twee broers gehad: Jacob, geboren 2 jaar eerder op 13 december 1869. Net zoals zijn vader ging Jacob ook al vroeg naar zee waar hij op 20 jarige leeftijd, in 1888 is verdronken. Haar andere broer was jonger dan haar en heette Oeke, vernoemd naar zijn opa Oeke Tjeerds Metz, vader van zijn moeder. Oeke was getrouwd met Gerbentje Jans Kiewiet. Hier zal ik straks meer over vertellen.

 

Oeke, de jongste broer van Gerbentje, was geboren op 5 juli 1871. Op 13 juli overleed, in het kraambed, hun moeder Johanna op 31 jarige leeftijd. Gerbentje was toen 2 jaar oud. Hun vader zal wel op zee zijn geweest of moest spoedig daarnaar toe. In ieder geval werd Gerbentje opgevangen door haar tante Grietje, de oudste zus van haar moeder. Zij werd  Moeske genoemd.

Moeske nam Gerbentje mee naar Buren (wat er met Jacob is gebeurd weet ik niet) en heeft haar daar aan de Willibrordusstraat (waar Gep en Johan Kienstra nu wonen) opgevoed als haar eigen dochter. Grietje was in 1864 getrouwd met Jacob de Boer, nadat zij eerder, in 1857, getrouwd was geweest met Martinus Metz. Deze verdronk in 1859, in de Oostzee en ligt begraven in Kronstadt, vlakbij St. Petersburg.

Aangezien Grietje en Jacob kinderloos waren is het best aannemelijk dat Jacob ook door hen is opgevoed.

 

De vader van Gerbentje is 8 jaar later hertrouwd met Catharina Tieman. Zij kregen nog 6 kinderen, half-broertjes en half-zusjes van Gerbentje.

Gerbentje trouwde op 21 jarige leeftijd met Jan Molenaar, zoon van Douwe Foppes Molenaar en Sietske Foppes Metz. Jan was de middelste van 3 jongens. Zijn oudste broer was Foppe, zijn jongste Pieter. Op 28 jarige leeftijd, Jan was bijna 3 jaar, overleed hun moeder. Zijn vader trouwde 7 jaar later met Doortje Oekes Metz, zus van Grietje (Moeske). Douwe en Doortje kregen een dochter: Jantje.

Gerbentje en Jan kregen 5 kinderen: Douwe, Johanna, Pieter, Sietske en Margaretha.

 

Sietske, het vierde kind van Jan en Gerbentje, trouwde in 1922 met Tjeerd Metz. Dit waren de opa en oma van Suzanna. Sietske en Tjeerd kregen 3 kinderen: Cornelia, Gerbranda (moeder van Suzanna) en Dirk.

 

In het begin had ik het over de ouders van Johanna, moeder van Gerbentje. Dit waren Oeke Tjeerds Metz en Gerbentje Jans Kiewiet. Zij Huis aan de Kerkplein in Nes op Amelandtrouwden op 29-12-1831. Twee maanden daarvoor werd Tjeerd geboren. Bij het huwelijk twee maanden later erkende Oeke Tjeerd hem als zijn wettige zoon. Zij kregen nog 8 kinderen.

Tjeerd trouwde met Rimkje Metz in 1865 en zij kregen 5 kinderen: Dirk, Grietje, Gerbentje, Johanna en Willem. De oudste zoon, Dirk, trouwde in 1898 met Cornelia Molenaar. Uit dit huwelijk werden 4 jongens geboren: Tjeerd, Hendrik, Gerben en Dirk. Gerben is slechts 7 jaar geworden. Hendrik en Dirk bleven ongehuwd. Tjeerd trouwde tenslotte met………Sietske Molenaar!

 

Tot besluit: in 1832 was Gabe Andries Visser eigenaar van dit pand. Hij was zeeman en was getrouwd met Janke Portegies. Gabe overleed op 88-jarige in 1836.

 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Zoek naar uw Amelander voorouders:

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Pôllepraat over de bevrijding van AmelandWaddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>