Museum Swartwoude

 

In het juttersgedeelte ontmoet je de jutter, de stroper en de vissersvrouw. Zij vertellen hier hun eigen verhaal. Al dwalend door de bijzondere wereld Museum Swartwoude Buren Amelandvan weleer, maakt de bezoeker op interactieve wijze kennis met de Amelander gebruiken en tradities. Extra informatie kan worden verkregen door het scannen van QR-codes. In het boerderijgedeelte van het museum ervaart de bezoeker het leven van de Amelander boer rond de eeuwwisseling. Kleinvee staat op stal en loopt rond de boerderij.

 

Het lijkt romantisch, maar was in feite één grote strijd om het bestaan: het leven van de boeren op het oude Ameland. Hoe dat leven er precies uitzag ontdekt u in het landbouw/juttersmuseum Swartwoude. Uit de naam blijkt al, dat het hier niet alleen over de boerderij gaat en dat klopt. De meeste Amelander boeren combineerden hun vak met dat van visser, jager en jutter.Het museum is een levend museum, waar niet alleen oude werktuigen zijn te zien, maar ook kleinvee rondloopt. 

Het juttersgedeelte van het museum is geheel vernieuwd. Hier maakt u op interactieve wijze kennis met de Amelander gebruiken en tradities. Zo ontmoeten we de stroper, de visser en de jutter en ontdekken we de bijzondere eilandverhalen. De boerderij, waarin nu het Landbouw / Juttersmuseum “Swartwoude” is gevestigd, behoorde eerder toe aan Gerben Boelens en Rinsje Hofker in Buren. Aan de hand van de heer O. Straatsma (in zijn boek een en al boerderij op Ameland) maken we een rondgang door de schuur en de stallen. Boven de stalruimte is een soort zolder, “verdieping” genaamd. De “verdieping” werd vaak als bergplaats gebruikt voor het uitgedorste stro of voor de pootaardappelen. De noordkant van de schuur is de kant waar zich de stallen bevinden. De openstaande deur vormt de verbinding van de dwarse deel met de koeienstal. In de stal aangekomen hebben we gelegenheid ook daar rond te kijken. We staan op de “baan”, het looppad achter de stallen vlak achter de “groep” of “grup”, de mestgoot. De stallen zijn verhoogd en door schotten verdeeld in compartimenten waar twee koeien gestald kunnen worden.

Steun ons museum: word donateur en ontvang drie keer per jaar de Pôllepraat, boordevol verhalen over Ameland!

Openingstijden

 
 
 

Gerelateerd

Landbouw- en juttersmuseum Swartwoude
Hoofdweg 1
9164 KL Buren
Tel. 0519-542845

E: info@amelandermusea.nl

Meer Amelander Historie:

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland' en duik in de geschiedenis van Ameland

Sinds 1957 zet stichting 'De Ouwe Pôlle' zich in voor het behoud van het Amelander erfgoed en stimuleren we onderzoek en publicaties over de cultuurhistorie. Onze stichting bezit drie musea en geeft drie keer per jaar 'De Pôllepraat' uit boordevol verhalen over Ameland. In de winter organiseren we lezingen over Ameland voor onze donateurs. Steun onze stichting en musea en ontvang vanaf 12,50 euro het donateursblad 'De Pôllepraat' bij u thuis! 

>>>> Klik hier om donateur te worden. Met uw steun bewaren we het verleden voor de toekomst! <<<<

Ontvang de digitale Amelander Historie Krant

✔Iedere maand onze verhalen, foto's en boeken per mail ✔ Na bevestiging ontvangt u een e-book over Ameland ✔Afmelden kan altijd en is eenvoudig ✔Het is 100% gratis en u zit nergens aan vast ✔ Ruim 2.000 mensen gingen u voor!