Het oude kerkhof bij de dokter 4

Hier rust het lichaam van

CATHARINA P. METZ

echtgenoot van

ANDRIES O. METZ

overleden te Nes den 15 november 1871

in den ouderdom van ruim 26 jaren

 

 

zalig zijn de doden die in de heer sterven

want hunne werken

volgen hen

openb. 14.13

R.I.P.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijd om weer eens nader kennis te maken met een steen van het oude kerkhof bij de dokter. We zien hier twee Metz'en, die met elkaar getrouwd zijn geweest. Dit gebeurde vroeger wel vaker, soms "dicht" in de familie. Alle Metz'en zijn familie, maar waren Catharina en Andries dit ook?

Catharina was een dochter van Pieter (vandaar die P.) Foppes Metz en Doortje Sipkes de Jong, terwijl Andries een zoon was van Oeke (vandaar die O.) Tjeerds Metz en Gerbentje Kiewied. Ze zijn niet direct familie van elkaar.

Catharina en Andries kregen 2 kinderen: Doortje (geb. 1-3-1870) en Oeke (geb. 19-10-1871, ovl. 16-07-1880).

Vlak na de geboorte van Oeke, ongeveer een maand, is Catharina dus gestorven en ligt hier begraven.

Andries hertrouwde op 18-2-1885 met Antje Cornelis de Jong. Zij was toen 22 jaar en Andries was al 39 jaar. Vlak nadat dit oude kerkhof in 1914 was gesloten, overleed hij en was hij de eerste die op het nieuwe kerkhof werd begraven. Het is het graf rechts van het midden met witte keien. Antje overleed pas in 1945. Zij kregen 12 kinderen, waarvan Oeke mijn opa was. 

 

Meinte Bonthuis

 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Zoek naar uw Amelander voorouders:

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle: