Het oude kerkhof bij de dokter 4

Hier rust het lichaam van

CATHARINA P. METZ

echtgenoot van

ANDRIES O. METZ

overleden te Nes den 15 november 1871

in den ouderdom van ruim 26 jaren

 

 

zalig zijn de doden die in de heer sterven

want hunne werken

volgen hen

openb. 14.13

R.I.P.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijd om weer eens nader kennis te maken met een steen van het oude kerkhof bij de dokter. We zien hier twee Metz'en, die met elkaar getrouwd zijn geweest. Dit gebeurde vroeger wel vaker, soms "dicht" in de familie. Alle Metz'en zijn familie, maar waren Catharina en Andries dit ook?

Catharina was een dochter van Pieter (vandaar die P.) Foppes Metz en Doortje Sipkes de Jong, terwijl Andries een zoon was van Oeke (vandaar die O.) Tjeerds Metz en Gerbentje Kiewied. Ze zijn niet direct familie van elkaar.

Catharina en Andries kregen 2 kinderen: Doortje (geb. 1-3-1870) en Oeke (geb. 19-10-1871, ovl. 16-07-1880).

Vlak na de geboorte van Oeke, ongeveer een maand, is Catharina dus gestorven en ligt hier begraven.

Andries hertrouwde op 18-2-1885 met Antje Cornelis de Jong. Zij was toen 22 jaar en Andries was al 39 jaar. Vlak nadat dit oude kerkhof in 1914 was gesloten, overleed hij en was hij de eerste die op het nieuwe kerkhof werd begraven. Het is het graf rechts van het midden met witte keien. Antje overleed pas in 1945. Zij kregen 12 kinderen, waarvan Oeke mijn opa was. 

 

Meinte Bonthuis

 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Zoek naar uw Amelander voorouders:

Meer Amelander Historie:

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland' en duik in de geschiedenis van Ameland

Sinds 1957 zet stichting 'De Ouwe Pôlle' zich in voor het behoud van het Amelander erfgoed en stimuleren we onderzoek en publicaties over de cultuurhistorie. Onze stichting bezit drie musea en geeft drie keer per jaar 'De Pôllepraat' uit boordevol verhalen over Ameland. In de winter organiseren we lezingen over Ameland voor onze donateurs. Steun onze stichting en musea en ontvang vanaf 12,50 euro het donateursblad 'De Pôllepraat' bij u thuis! 

>>>> Klik hier om donateur te worden. Met uw steun bewaren we het verleden voor de toekomst! <<<<

Ontvang de digitale Amelander Historie Krant

✔Iedere maand onze verhalen, foto's en boeken per mail ✔ Na bevestiging ontvangt u een e-book over Ameland ✔Afmelden kan altijd en is eenvoudig ✔Het is 100% gratis en u zit nergens aan vast ✔ Ruim 2.000 mensen gingen u voor!