Colofon

 
Amelander Historie is een online platform voor Amelanders en geïnteresseerden in de geschiedenis van het eiland en zijn bewoners. Het is in 2012 opgericht en sindsdien uitgegroeid tot een veelzijdig medium dat jaarlijks ruim 100.000 bezoekers ontvangt. Het doel is de Amelander geschiedenis, cultuur en genealogie digitaal voor een breed publiek te ontsluiten. Op verschillende manieren hoopt het platform dit doel te verwezenlijken, zoals het publiceren van artikelen, het faciliteren van historisch en genealogisch onderzoek en digitaliseren van archieven en beeldmateriaal. 
 
Platform
Het platform bestaat uit vier websites: de hoofdsite, het forum, de beeldbank en de genealogische database. Op de hoofdsite vindt u honderden historische artikelen over uiteenlopende onderwerpen uit het Amelander verleden. Ook over de Amelander cultuur, boeken en historische actualiteiten kunt u lezen. Naast historie richt dit platform zich op stamboomonderzoek van Amelander families. Daarvoor publiceren we genealogische artikelen, geven we tips en bieden we ondersteuning bij genealogisch onderzoek. Zo kunnen genealogen aan het genealogisch netwerk van Amelander Historie deelnemen en hun voorouders aan de genealogische database Amelanders toevoegen. Verder kunnen bezoekers met hun vragen op het forum terecht. En wordt oud beeldmateriaal, documenten en archieven van Ameland via de beeldbank ontsloten. Tot slot vindt u op de hoofdsite nog een kennisbank en een pagina met informatie over het gemeentearchief van Ameland
 
Organisatie
Het platform wordt door vrijwilligers georganiseerd en kent geen winstoogmerk. De redactie bestaat uit twaalf leden die kopij aanleveren, redigeren en besluiten over de koers van het platform. De redacteurs zijn: Tineke Borsch-de Boer, Meinte Bonthuis, Thijs Gras, Joke Mosterman, Jan van der Heide, Jikke Klaassen, Koos Molenaar, Asing Walthaus, Ria Evers-Dokter, René Stender, Rik Bulder, Jesse Wiegersma, Marieke Robijn en Jacob  Roep
 
Partners
Amelander Historie werkt met verschillende instellingen, verenigingen en stichtingen samen, zoals Stichting Amelander Musea, Stichting 'De Ouwe Pôlle', Persbureau Ameland, Waddenpost, VVV Ameland, Historische Vereniging Noordoost Friesland, De Amelander, Gemeentearchief Ameland en Historisch Informatiecentrum NO-Fryslân. 
 
Social media
U vindt platform Amelander Historie op Twitter, InstagramSlideshare, Youtube en Google+. Verder versturen we iedere maand de digitale Amelander Historie-krant. Met uw e-mailadres kunt u zich hierop inschrijven. Als kleinigheidje ontvangt u een e-book over een historisch onderwerp uit de Amelander geschiedenis. 
 
Disclaimer
Amelander Historie wil geen beeldrechten of copyrights schenden. Mocht u beeld, tekst of geluid op de site aantreffen waarvan de publicatie een inbreuk is op het recht van derden neemt u dan contact op met de redactie.
 
Contact
U kunt via het onderstaand contactformulier direct een bericht naar de redactie sturen. Dit zijn onze adresgegevens:
Redactie Amelander Historie
Lijnbaan 4
9163 HN Nes Ameland
Tel. 06-30949259

De redactie is altijd op zoek naar verhalen over de geschiedenis van het eiland en de bewoners. Heeft u vragen over de inhoud op onze websites of anderzijds? Vul dan het onderstaand contactformulier in.

Feedback

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Waddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>