Colofon

 
Amelander Historie is een online platform voor Amelanders en geïnteresseerden in de geschiedenis van het eiland en zijn bewoners. Het is in 2012 opgericht en sindsdien uitgegroeid tot een veelzijdig medium dat jaarlijks ruim 100.000 bezoekers ontvangt. Het doel is de Amelander geschiedenis, cultuur en genealogie digitaal voor een breed publiek te ontsluiten. Op verschillende manieren hoopt het platform dit doel te verwezenlijken, zoals het publiceren van artikelen, het faciliteren van historisch en genealogisch onderzoek en digitaliseren van archieven en beeldmateriaal. 
 
Platform
Het platform bestaat uit vier websites: de hoofdsite, het forum, de beeldbank en de genealogische database. Op de hoofdsite vindt u honderden historische artikelen over uiteenlopende onderwerpen uit het Amelander verleden. Ook over de Amelander cultuur, boeken en historische actualiteiten kunt u lezen. Naast historie richt dit platform zich op stamboomonderzoek van Amelander families. Daarvoor publiceren we genealogische artikelen, geven we tips en bieden we ondersteuning bij genealogisch onderzoek. Zo kunnen genealogen aan het genealogisch netwerk van Amelander Historie deelnemen en hun voorouders aan de genealogische database Amelanders toevoegen. Verder kunnen bezoekers met hun vragen op het forum terecht. En wordt oud beeldmateriaal, documenten en archieven van Ameland via de beeldbank ontsloten. Tot slot vindt u op de hoofdsite nog een kennisbank en een pagina met informatie over het gemeentearchief van Ameland
 
Organisatie
Het platform wordt door vrijwilligers georganiseerd en kent geen winstoogmerk. De redactie bestaat uit twaalf leden die kopij aanleveren, redigeren en besluiten over de koers van het platform. De redacteurs zijn: Tineke Borsch-de Boer, Meinte Bonthuis, Thijs Gras, Joke Mosterman, Jan van der Heide, Jikke Klaassen, Koos Molenaar, Asing Walthaus, Ria Evers-Dokter, René Stender, Rik Bulder, Jesse Wiegersma, Marieke Robijn en Jacob  Roep
 
Partners
Amelander Historie werkt met verschillende instellingen, verenigingen en stichtingen samen, zoals Stichting Amelander Musea, Stichting 'De Ouwe Pôlle', Persbureau Ameland, Waddenpost, VVV Ameland, Historische Vereniging Noordoost Friesland, De Amelander, Gemeentearchief Ameland en Historisch Informatiecentrum NO-Fryslân. 
 
Social media
U vindt platform Amelander Historie op Twitter, InstagramSlideshare, Youtube en Google+. Verder versturen we iedere maand de digitale Amelander Historie-krant. Met uw e-mailadres kunt u zich hierop inschrijven. Als kleinigheidje ontvangt u een e-book over een historisch onderwerp uit de Amelander geschiedenis. 
 
Disclaimer
Amelander Historie wil geen beeldrechten of copyrights schenden. Mocht u beeld, tekst of geluid op de site aantreffen waarvan de publicatie een inbreuk is op het recht van derden neemt u dan contact op met de redactie.
 
Contact
U kunt via het onderstaand contactformulier direct een bericht naar de redactie sturen. Dit zijn onze adresgegevens:
Redactie Amelander Historie
Lijnbaan 4
9163 HN Nes Ameland
Tel. 06-30949259

De redactie is altijd op zoek naar verhalen over de geschiedenis van het eiland en de bewoners. Heeft u vragen over de inhoud op onze websites of anderzijds? Vul dan het onderstaand contactformulier in.

Feedback

Meer Amelander Historie:

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland' en duik in de geschiedenis van Ameland

Sinds 1957 zet stichting 'De Ouwe Pôlle' zich in voor het behoud van het Amelander erfgoed en stimuleren we onderzoek en publicaties over de cultuurhistorie. Onze stichting bezit drie musea en geeft drie keer per jaar 'De Pôllepraat' uit boordevol verhalen over Ameland. In de winter organiseren we lezingen over Ameland voor onze donateurs. Steun onze stichting en musea en ontvang vanaf 12,50 euro het donateursblad 'De Pôllepraat' bij u thuis! 

>>>> Klik hier om donateur te worden. Met uw steun bewaren we het verleden voor de toekomst! <<<<

Ontvang de digitale Amelander Historie Krant

✔Iedere maand onze verhalen, foto's en boeken per mail ✔ Na bevestiging ontvangt u een e-book over Ameland ✔Afmelden kan altijd en is eenvoudig ✔Het is 100% gratis en u zit nergens aan vast ✔ Ruim 2.000 mensen gingen u voor!