Het oude kerkhof bij de dokter 1

...zo heette het artikel uit De Nieuwe Amelander van een tijdje geleden.

 

Grafsteen Oeke Tjeerds Metz en Gerbentje KiewietGerda Twickler-Metz beschrijft in dit artikel de toestand van dit kerkhof en vertelt iets over de, helaas, te weinig overgebleven grafstenen. In dit eerste artikel sta ik ook stil bij de steen die u hier naast ziet.

 

We hebben het hier over OEKE TJEERDS METZ en GERBENTJE KIEWIET. Oeke, zoon van Tjeerd Dirks Metz en Doeke Dirks Zwart, werd geboren in 1797. Hij overleed op 4 maart 1892, op 94 jarige leeftijd. Gerbentje werd geboren in 1804 en overleed, op 58 jarige leeftijd, op 19 juli 1863. Zij trouwden op 29 december 1831.

Ze hadden 4 zoons (Tjeerd, Dirk, Teunis en Andries), waarvan 2 getrouwd. Tjeerd heeft alleen nog vrouwelijke nakomelingen, maar Andries heeft een groot nageslacht (waartoe ik ook behoor) en waarin ook nu nog de naam Oeke voorkomt. Andries werd trouwens vernoemd naar de broer van Gerbentje, die jong op zee verdronk. Dirk overleed al vrij jong, op 23 jarige leeftijd. De ongehuwde Teunis is 83 jaar oud geworden.

Naast de 4 zoons hadden ze ook nog 5 dochters (Grietje, Doortje, Tjitske, Johanna en Trijntje). Doortje trouwde, in 1861, eerst met Paulus Brouwer. Paulus verdronk ruim 2 jaar na hun huwelijk, terwijl Doortje juist bevallen was van hun zoon Petrus. Doortje trouwde in 1871 opnieuw met Douwe Molenaar. Een maand nadat hun dochter Jantje was geboren, verdronk ook Douwe op zee. Beide kinderen van Doortje hebben dus nooit hun vader gekend.

Grietje trouwde met Jacob de Boer, Tjitske met Jan Boelens, Johanna met Petrus Former en Trijnte met Sipke Gerbens de Jong.

Tot zover de levensbeschrijving van deze steen...........(MB)

 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Zoek naar uw Amelander voorouders:

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Pôllepraat over de bevrijding van AmelandWaddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>