Het oude kerkhof bij de dokter 6

Op 1 februari 2014 overleed op 103-jarige leeftijd Tjet de Jong uit Buren. Officieel heette ze Theresia en werd geboren op 14 oktober 1910. Jaren lang is zij "baakster" geweest. Tjet was ongehuwd.

Tjet was de jongste dochter van Gerben de Jong (25/10/1873 - 25/031973) en Catharina Boelens (4/8/1874 - 15/11/1961). Gerben en Catharina kregen 4 kinderen: Cyprianus (Sip van de klei) trouwde met Johanna Molenaar en kregen 14 kinderen, Janette trouwde met Gerardus Kienstra en kregen 6  kinderen, Anne (lange Antke) trouwde met Catharina Metz en kregen 7 kinderen.

Gerben was de oudste zoon van Sipke de Jong en Antje Wouters Metz. Zij kregen 6 kinderen: Gerben, Janke(Gerben en Janke waren een tweeling), Wouter, Trijntje, Pietje en Jan. Gerben werd 'Antje Gerben' genoemd. Tweeling zus Janke was de moeder van Piet Brouwer (Piet de bakker). Die zijn ouders overleden al vroeg en Piet bleef als wees achter. Hij groeide op in het gezin van Tjet Trien en Antje Gerben.

 

Sipke was een zoon van Gerben de Jong en Trijntje Spoelstra. De steen hieronder is van zijn vader: Sipke de Jong getrouwd met Trijntje D.Metz.

Sipke werd geboren op 24 mei 1842 en overleed op 14 mei 1885. Antje Wouters Metz werd geboren op 12 september 1844 en overleed op 21 april 1907.

Dit was Sipke zijn 2e vrouw. Zijn eerste vrouw was Trijntje Oekes Metz. Zij overleed op 20 juli 1844 op 22 jarige leeftijd, 7 maanden na hun trouwdag.

 

De hoge leeftijd van Tjet is misschien opvalllend, maar het zit echt in de genen: haar vader Gerben was bijna 100 jaar, broer Cyprianus werd 96 jaar, haar zus Janette werd 97 jaar en broer Anne 89 jaar!

        

 

                                    Gerben en Catharina met hun kinderen:Cyprianus, Janette, Anne en Tjet.

(foto Anne de Jong)

Gerben en Catharina met hun kinderen:Cyprianus, Janette, Anne en Tjet.

 

Interessant? Met 1 klik blijft u op de hoogte van de rijke Amelander historie: 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Zoek naar uw Amelander voorouders:

 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

NIEUW: Teken nu in op het boek 'Tegelkunst op Ameland' van Barbara Hofker-Esser

In de zomer van 2024 is er werk van Barbara Hofker - Esser in het Cultuur en Historischmuseum Sorgdrager op Ameland te zien.Intekenactie Tegelkunst op Ameland - Barbara Hofker Bij deze overzichtstentoonstelling van ruim 60 kunstwerken wordt dit boekje uitgegeven. 
Het is een naslagwerk met veel foto’s van prachtige Amelander tegelkunst, allemaal naar eigen ontwerp van Barbara Hofker. Joke Mosterman schreef de verhalen achter de tegels en plaatste Amelander tegeltableaus in een historische context.
 
Het boekje is nu al te bestellen voor een intekenprijs van 12,50 euro. In de museumwinkels is dit prachtige naslagwerk vanaf 28 maart verkrijgbaar voor 15,00 euro. 
 
64 + 4 pagina’s
Soft en glossy omslag
21 x 21 cm
 

<<< Doe mee aan de intekenactie: klik hier om in te tekenen! >>>

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle en mis niets meer van de Amelander cultuur!

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>