Het oude kerkhof bij de dokter 6

Op 1 februari 2014 overleed op 103-jarige leeftijd Tjet de Jong uit Buren. Officieel heette ze Theresia en werd geboren op 14 oktober 1910. Jaren lang is zij "baakster" geweest. Tjet was ongehuwd.

Tjet was de jongste dochter van Gerben de Jong (25/10/1873 - 25/031973) en Catharina Boelens (4/8/1874 - 15/11/1961). Gerben en Catharina kregen 4 kinderen: Cyprianus (Sip van de klei) trouwde met Johanna Molenaar en kregen 14 kinderen, Janette trouwde met Gerardus Kienstra en kregen 6  kinderen, Anne (lange Antke) trouwde met Catharina Metz en kregen 7 kinderen.

Gerben was de oudste zoon van Sipke de Jong en Antje Wouters Metz. Zij kregen 6 kinderen: Gerben, Janke(Gerben en Janke waren een tweeling), Wouter, Trijntje, Pietje en Jan. Gerben werd 'Antje Gerben' genoemd. Tweeling zus Janke was de moeder van Piet Brouwer (Piet de bakker). Die zijn ouders overleden al vroeg en Piet bleef als wees achter. Hij groeide op in het gezin van Tjet Trien en Antje Gerben.

 

Sipke was een zoon van Gerben de Jong en Trijntje Spoelstra. De steen hieronder is van zijn vader: Sipke de Jong getrouwd met Trijntje D.Metz.

Sipke werd geboren op 24 mei 1842 en overleed op 14 mei 1885. Antje Wouters Metz werd geboren op 12 september 1844 en overleed op 21 april 1907.

Dit was Sipke zijn 2e vrouw. Zijn eerste vrouw was Trijntje Oekes Metz. Zij overleed op 20 juli 1844 op 22 jarige leeftijd, 7 maanden na hun trouwdag.

 

De hoge leeftijd van Tjet is misschien opvalllend, maar het zit echt in de genen: haar vader Gerben was bijna 100 jaar, broer Cyprianus werd 96 jaar, haar zus Janette werd 97 jaar en broer Anne 89 jaar!

        

 

                                    Gerben en Catharina met hun kinderen:Cyprianus, Janette, Anne en Tjet.

(foto Anne de Jong)

Gerben en Catharina met hun kinderen:Cyprianus, Janette, Anne en Tjet.

 

Interessant? Met 1 klik blijft u op de hoogte van de rijke Amelander historie: 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Zoek naar uw Amelander voorouders:

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle: