Het oude kerkhof bij de dokter 13

De grafsteen van Pieter Sipkes de Jong op de begraafplaats in Nes

Hier rust PIETER SIPKES DE JONG overleden te Bolsward den 8sten Nov. 1883 in den ouderdom van bijna 20 jaren.

De dood is de poort van het eeuwige leven. R.I.P.

 

Pieter werd geboren op 21 november 1863 te Nes als oudste van 3 kinderen van Sipke Sipkes de Jong en Trijntje Pieters Boelens.

Sipke overleed op 15 september 1886. Hij was een van de 11 kinderen van Sipke de Jong en Trijntje Douwes Metz.

Sipke was bakker en trouwde op 29 mei 1859. Naast Pieter kregen ze nog een zoon en een dochter: Sipke en Catharina. Ook deze Sipke was bakker.

Sipke werd geboren op 22 juli 1867 en trouwde op 25 mei 1900 met Trijntje Mosterman. Hij overleed op 7 oktober 1920. Ze kregen 9 kinderen, waaronder Jan de Jong van het hotel, Petrus de Jong (Peetje van Sipkes) van bakkerij de Jong. In totaal 9 kinderen, waarvan er drie binnen het jaar zijn overleden.

Catharina werd geboren op 6 februari 1870 en trouwde op 30 mei 1901 met Jan Mosterman. Zij overleed op 6 juli 1951 en ligt begraven op het R.K. kerkhof in Joure. 

Catharina en Jan kregen 7 kinderen, waarvan er 4 vrij vroeg stierven.

Hoe Pieter in Bolsward terecht is gekomen kon ik niet achterhalen, maar in zijn overlijdensakte staat dat hij bediende was.

Tot zover deze steen....

Meinte Bonthuis

 

Aanvulling door J.Mosterman:

De eerste boterfabriek op Ameland werd in 1896 opgericht in Nes. Jan Mosterman (mijn grootvader) begon dat jaar op bescheiden schaal met de boterproductie. Vandaar de naam "Jan Fabriek".

Hij trouwde op 30 mei 1901 met Catharina de Jong.

Op 12 mei 1917 vertrok hij met z'n gezin van Ameland en verhuisde - na tussentijds in de gemeenten Idaarderadeel (1917-1918) en Oldemarkt (1918-1925) te hebben gewoond - in 1925 naar Indijk bij Woudsend alwaar hij een boerderij had gekocht.

Hij werkte dus niet op de boterfabriek in het dorp.

Tot enkele jaren voor z'n overlijden heeft hij in Indijk en daarna in Woudsend gewoond.

De overlijdensakte van Pieter Sipkes de Jong van Ameland

De overlijdensakte van Pieter Sipkes de Jong.

 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Zoek naar uw Amelander voorouders:

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Pôllepraat over de bevrijding van AmelandWaddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>