Het oude kerkhof bij de dokter 9

In dit artikel aandacht aan de steen van DOUWE P. BROUWER

 

HIER RUST DOUWE P. BROUWER

GEBOREN 6 MAART 1817

EN OVERLEDEN

IN BUREN 21 DECEMBER 1872

DENK BIJ AL UW WERKEN

AAN UW UITERSTEN, EN

WILT (ZULT) IN EEUWIGHEID

NIET ZONDIGEN

E.E.G. 7.40

R.I.P.

 

 

 

Douwe Pieters Brouwer trouwde op 17 oktober 1839 met Trijntje Gerlofs de Jong. Zij overleed op 88 jarige leeftijd op 19 september 1903. Deze twee kregen heel wat nazaten in Nes en Buren en ik zal hier vertellen hoe dit tot stand is gekomen.

 

Zij zelf kregen 8 kinderen: Pieter, Jan Gerardus, Catharina, Andries, Antje, Engelbertus en Paulus.

a) Pieter kreeg 5 kinderen, waarvan 2 zonen: Jacob en Douwe. Alleen Douwe trouwde en kreeg kinderen. We komen dan uit in de tak van Piet de bakker uit Buren.

b) Jan is de 2e zoon en laatste zoon die trouwde en deze heeft voor het grote nageslacht van de Brouwers gezorgd. Hij trouwde met Hiltje Dirks Metz en kregen 5 kinderen: Trijntje, Dirk, Anna, Hiltje en Paulus.

 

Dirk trouwde met Simkje de Jong en kregen 11 kinderen, waarvan 5 jongens: Jan (de post) 9 kinderen, Paulus 12 kinderen, Antonius 9 kinderen en Dirk 4 kinderen.

 

Paulus trouwde met Antje Boelens kreeg 8 kinderen, waarvan 6 jongens: Jan 13 kinderen, Petrus 6 kinderen, Dirk 4 kinderen, Piet 6 kinderen, Theo 8 kinderen en Paulus 3 kinderen.

 

De kinderen van Dirk en Paulus kregen ook weer verscheidene kinderen met de naam Brouwer, kortom een rijk nageslacht. Ze worden dan ook het Douwe Jan Dirk en Douwe Jan Paulus volk genoemd.

Toen er 10 jaar geleden een project plaats vond op de Kardinaal de Jongschool onder naam "Draadjes naar het verleden" bleken er de meeste nazaten  van Dirk en Simkje op school te zitten....

 

Interessant? Met 1 klik blijft u op de hoogte van de rijke Amelander historie: 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Zoek naar uw Amelander voorouders:

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Pôllepraat over de bevrijding van AmelandWaddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>