Het gezin van Sijbrand Obbes Bakker (1780-1829)

Grafsteen van Sijbrand Obbes BakkerAnno 1791 is er in Nes een mr. Bakker bekend met de naam Obbe Barends. En het is waarschijnlijk dat deze man de vader van Sijbrand Obbes Bakker is. Hij was getrouwd met Wipkje Poppes Barends (1738-1816) en heeft vanuit zijn beroep de achternaam ‘Bakker’ gekozen. Hun zoon Sijbrand Obbes Bakker (1780-1829) trouwde ca. 1811 met Hiltje Geerts Brouwer, dochter van Geert Pieters Brouwer en Metje Paulus. Sijbrand was op latere leeftijd zeeman en zal goed gespaard hebben om in 1811 herberg ‘De Goede Visscherij’ in Nes te kunnen kopen.

 

De oudste gegevens van deze herberg dateren van rond 1780 met als eigenaar Gabe Hendriks. Hij verkocht dit in 1805 aan Luitje Jans die met Nijske Reintjes was getrouwd. Bij de beschrijving van de verkoping werd bij het logement een tuin en een stalling voor paarden verkocht. Het logement was voorzien van een vrije tap en gelegen bij de visafslag. Het stond voor fl. 1.100,- te koop.

 

In 1806 kocht Andries Davids Vellema, gehuwd met IJnske van der Geest, het logement en café. In 1811 kocht Sijbrand Obbes Bakker “de staande Huizinge en Herberg staande en gelegen bij de vismarkt”. Hij was toen al getrouwd met Hiltje Geerts Brouwer.

 

Bij nadere beschouwing van de bovengenoemde herberg, ziet men boven de deur een uithangbord, waarop duidelijk de contouren van een scheepje weergegeven zijn en de tekst boven het scheepje verraadt zeer zeker de naam van de herberg “De Goede Visscherij”. We zien voor de herberg de visafslag. Net onder de goot van de herberg zijn een aantal letters als muurankers op de buitenmuur aangebracht, te weten ‘MGW' en andere niet leesbare muurankers.

Grafsteen van Hiltje Geerts Brouwer

Wanneer men zich realiseert dat Sijbrand Obbes Bakker en zijn vrouw zes kinderen hebben gehad, met de namen: Metje (1812-1877), Geert (1817-1881), Wipkje (1814-1867), Aaltje (1820-1892), Sijbrand (1824-1844) en Obbe (1822-1881), dan lijkt het raadsel van de letters op de muur wel opgelost. Het zijn namelijk de beginletters van de voornamen van de kinderen die als muurankers daar zijn aangebracht.

 

Van Metje weten we dat ze trouwde met burgemeester Daniel Wigbold Crommelin van Heeckeren. Geert was van beroep landbouwer en trouwde met Johanna Barbara van Heeckeren. Hij maakte promotie wanneer hij “opzigter van den waterstaat” wordt. Aaltje trouwde op 8-3-1849 met Gerrit Eeltjes Hofker en blijft bij haar vader en moeder in de herberg. Gerrit was tweede stuurman op de Nickerie Packet en overleed op 22-4-1852 in Neder Nickerie. Door het Departement van Kolonien werd een telegram naar Ameland gestuurd, gedateeerd van 18-6-1852. Aaltje en Gerrit hadden twee kinderen. Aaltje hertrouwde op 13-2-1856 met postschipper Gerben Jans Toren, ze kregen 5 kinderen. 

 

Na het overlijden van Sijbrand Obbes Bakker wordt de herberg op voortvarende wijze door zijn vrouw Hiltje Geerts voortgezet. Aaltje blijft haar goede hulp en de zaken blijven goed lopen. In 1857 plaatste Hiltje Geerts Bakker een advertentie in de krant waaruit blijkt dat zij van de herberg af wil. 

Artikel herberg De Goede Visscherij te koop

 

De advertentie levert geen werkelijke gegadigden op. De herberg en de winkel blijven onder het beheer van de weduwe. Toch zal waarschijnlijk de invloed van dochter Aaltje groter zijn geworden en zien we dat feitelijk de man van Aaltje, Gerben Toren kastelein is geworden.

 

Portretfoto van Hiltje Geerts Brouwer (1787-1877) van AmelandOp negentigjarige leeftijd komt Hiltje Geerts (zie foto links) te overlijden. Nu zetten Aaltje en haar man officieel de zaak gezamenlijk voort in die zin dat Gerben zijn oude beroep als postschipper trouw blijft. Hij was ook veertig jaar lang de schipper van de reddingboot. In 1890 overleed Gerben en neemt Pieter Metz de herberg van hem over. Pieter was getrouwd met Grietje Mosterman.

 

Wat betreft de overige drie kinderen van Sijbrand en Hiltje, trouwde Wiepkje met Ruurd Polet, nadat ze weduwe is geworden en ze zich als landbouwersche heeft kunnen handhaven. Wiekpje overlijdt op 52-jarige leeftijd te Nes op 24 juli 1867, 7 jaar voordat haar moeder komt te overlijden. Wat betreft haar broers: Obbe wordt bakker te Nes en Sijbrand overleed op jonge leeftijd in Amsterdam. 

 

Portretfoto van Hiltje Geerts Brouwer (1787-1877)

 

Met dank aan Jan A. Blaak voor de foto's!

En zo kunnen we heden nog een indruk van herberg 'De Goede Visscherij' krijgen (thans Hotel de Jong):

Hotel Metz en de afslag

Laat een reactie achter voor de schrijver!

 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Zoek naar uw Amelander voorouders:

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Pôllepraat over de bevrijding van AmelandWaddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>