Familie Former op Ameland

Ida, Catharina en Petronella, Johanna en Jaap Former

 

Hier op de foto staan: boven  Ida, Catharina en Petronella, zittend: Johanna en Jaap Former

Jaap Former werd geboren op 17 november 1891 en overleed op 7 december 1973. Hij was een zoon van Piet Former die getrouwd was met Johanna Metz. Zij kregen 3 kinderen (Jacob, Gerbentje en Oeke). 

Johanna overleed in het kraambed bij de geboorte van Oeke. Piet trouwde 8 jaar later met Catharina Tieman en uit dit huwelijk kwamen 6 kinderen, waaronder Jaap. Vermeldingswaardig is dat 2 van deze 9 kinderen zijn verdronken op zee. In het geslacht van de Formers tref je dan ook veel zeemannen aan en velen zijn van Ameland naar Amsterdam vertrokken.

Op 31 oktober 1918 trouwde Jaap met Johanna, dochter van Piet Mosterman en Ida Metz. Johanna werd op 8 december 1893 geboren en overleed op 27 maart 1971. Zij kregen 4 kinderen: Catharina, Ida,Petronella en Petrus. Petrus overleed een maand na zijn geboorte in 1924.

Catharina (26 juni 1920) trouwde met Hendrik Scheve, overleed op 18 juni 1985. Beiden liggen begraven in Ter Apel.

Ida (2 februari 1922) trouwde met Dirk Beijaard, de vrachtrijder. Zij kwamen te wonen in het ouderlijk huis aan de Reeweg. Ida overleed in 2012.

Petronella ( 11 juli 1923) trouwde met Piet Boelens en kwam te wonen bij de molen in Nes. Zij overleed op 4 september 1997.

 

Jaap was, net zoals zijn vader, landbouwer.

Voerman Jaap Former op het Oerd

 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Zoek naar uw Amelander voorouders:

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Pôllepraat over de bevrijding van AmelandWaddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>