Antje Gerben en Tjette Trien uit Buren

Gerben de Jong, in de volksmond Antje Gerben genoemd, werd geboren op 25 oktober 1873 (Buren) en overleed op 99 jarige leeftijd (25 maart 1973). Hij trouwde met Catharina (Tjette Trien) Boelens, die op 4 augustus 1874 was geboren. Zij overleed op 15 november 1961 op 87 jarige leeftijd.

Gerben de Jong alias Antje Gerben op de Strandweg te Buren

Elke zondag uit de laat-kerk ging hij op de koffie bij zijn zoon Anne, die o.a. een kruidenierszaak had. Deze foto is daar ook aan het begin van de Strandweg genomen. Zijn dochter tante Tjet leeft nog en is inmiddels 102 jaar, daarmee de oudste inwoner van Ameland.

 

Naast deze twee kinderen kregen Gerben en Trien nog twee kinderen: Janet (97 jaar)en Sip (Sip van de klei). Hij is 96 jaar geworden.

Anne werd op 23 oktober 1908 geboren en overleed op 89-jarige leeftijd op 9 maart 1998. Hij was getrouwd met Catharina Metz die op 4 juli 1907 werd geboren en op 28 oktober 2008 overleed en wel op 99-jarige leeftijd. Anne en Catharina kregen zeven kinderen en die worden allemaal genoemd als één van 'lange Antke". Opmerkelijk zijn de hoge leeftijden van deze tak. 

 

ntje Gerben met zijn vrouw Catharina Boelens.

 

Febr 1957. Antje Gerben met zijn vrouw Catharina Boelens.

Haar broers heetten Tjette- Gerben en Tjette Pieter. Die laatste was molenaar in Nes en voerman voor de reddingsboot. Haar zuster Christine was getrouwd met Barend Wiebenga en woonde in Amsterdam. Haar bijnaam was Barrekiet. Voor Amelanders op doorreis was dat altijd een gastvrij huis.

 

 

In het midden twee dochters van Anne en Catharina (Catharina en Johanna) in de winkel aan de Strandweg.

In het midden twee dochters van Anne en Catharina (Catharina en Johanna) in de winkel aan de Strandweg.

 Lange Antke in Buren

 

 

                                                                                     Lange Antke in Buren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met dank aan Anne de Jong....

 

Laat een reactie achter voor de schrijver!

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Zoek naar uw Amelander voorouders:

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Pôllepraat over de bevrijding van AmelandWaddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>