Amelander Historie nu ook op Facebook

Gedurende drie jaar heeft Amelander Historie het voorrecht gehad om op de Facebookpagina van Oud Amelandt links naar artikelen te mogen plaatsen. Zo konden vele volgers van Oud Amelandt nieuwe artikelen over de geschiedenis van het eiland en zijn bewoners lezen. Daar is nu een einde aan gekomen. In overleg met het beheer van de Facebookpagina Oud Amelandt is besloten om de samenwerking te beëindigen. De reden voor dit besluit is dat de belangen van Amelander Historie en Oud Amelandt te ver uiteenliepen. Ook had Oud Amelandt geen vertrouwen in de koers die dit platform wil varen. 

 

Sinds kort heeft Amelander Historie een redactie gevormd die over de verdere invulling van het platform zal gaan. De redactie is gevormd uit twaalf Amelander Historie op Facebookleden die een band met het eiland hebben en geïnteresseerd in de cultuur, geschiedenis en genealogie zijn. De redactie wil graag de bijzondere verhalen uit het Amelander verleden op dit platform delen zodat ze niet verloren gaan en iedereen ze kan lezen. Dit doel wordt mede met hulp van onze samenwerkingspartners verwezenlijkt. Helaas, heeft Oud Amelandt als samenwerkingsparner het vertrouwen in onze nieuwe koers opgezegd. Alleen onder bepaalde voorwaarden kon Amelander Historie op de Facebookpagina van Oud Amelandt blijven publiceren. Deze voorwaarden stonden verdere groei van het platform in de weg. Dit in combinatie met het gebrek aan vertrouwen heeft doen besluiten dat de samenwerking na drie jaar is beëindigd. 

 

Nu de samenwerking ten einde is, heeft platform Amelander Historie een nieuwe Facebookpagina opgezet. Zo kunnen alle Amelandliefhebbers op Facebook van onze activiteiten, nieuws en verhalen op de hoogte blijven. U kunt de nieuwe pagina volgen door die te 'liken' (leuk te vinden). 

 

In aanvulling op deze algemene Facebookpagina hebben we ook een besloten groep aangemaakt met de titel 'Vrienden van Amelander Historie'. Deze groep is speciaal voor gebruikers die actief met het verleden van Ameland en zijn bewoners bezig zijn. Gebruikers van Facebook kunnen van deze groep lid worden door een lidmaatschapsverzoek te doen. Daarna zal één van de beheerders die goedkeuren. In de groep kunnen leden interactief met elkaar informatie uitwisselen over hun onderzoek, vragen en interesses. Tot slot plaatsen beheerders regelmatig tips en trucs waar u op internet en in archieven informatie over Ameland(ers) kunt vinden. Met deze groep gaan we (inter)actief met de Amelander historie aan de slag!

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Pôllepraat over de bevrijding van AmelandWaddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>