Beeldbank met foto's van oud Ameland online

Beeldbank van oud Ameland

Een paar weken geleden is de Beeldbank Amelanders gelanceerd. De beeldbank bevat duizenden oude foto's van Ameland. In diverse albums en subalbums vindt u de foto's van de vier dorpen op Ameland, van de landschappen en bekende gebouwen van de Amelander skyline, zoals de vuurtoren, torens van Nes, Ballum en Hollum. 

 

De beeldbank is onderdeel van de website Amelander historie en past binnen de doelstelling van dit online platform: de Amelander geschiedenis voor een breed publiek toegankelijk te maken. De afgelopen jaren lag vooral de nadruk op historie in woorden terwijl er ook veel historisch beeldmateriaal van Ameland werd aangeleverd. Dit materiaal bleef lang liggen zonder enige bestemming. Met de beeldbank hopen we dat alle ingezonden beelden meer tot hun recht komen. Foto's zijn immers om te worden vertoond en anno 2016 kan dat prima via internet; iedereen kan ze dan bekijken.

 

De beelden zijn heel divers. U vindt in de beeldbank bidprentjes van Amelanders, krantenknipsels, foto's van opgravingen bij het gemeentehuis in Ballum, foto's van alle grafstenen op Ameland. Daarnaast zijn er dorpsgezichten van alle dorpen Hollum, Ballum, Nes en Buren. Ook zijn er veel foto's van de eerste zomerwoningen op Ameland waar er anno 2016 nog maar enkele van over zijn. Verder is er nog een album met foto's van onbekende personen en huizen. De hoop is dat bezoekers die foto's herkennen en een reactie achter laten. Onder iedere foto's staat namelijk 'Reacties'. Als u daarop klikt, kunt u op een foto reageren. Hopelijk komen we er zo toch achter wie die Amelander in klederdracht is. Natuurlijk zijn er ook veel foto's van Amelanders van wie de namen wel bekend zijn, zoals schoolfoto's, schoolreisjes, groepfoto's.

 

Mocht u zelf oude foto's van Ameland hebben en niet weten wie of wat daarop staat dan kunt u die aan de beeldbank toevoegen! Klik in het linker menu op 'Upload foto's' en in een paar minuten heeft u een foto of serie foto's aan de beeldbank toegevoegd. Het zou zonde zijn als u niets met uw foto's doet, terwijl u ze in een beeldbank kunt laten "exposeren".*  

 

De beeldbank is ook voor iedereen die vroeger op Ameland is geweest: badgasten en oud-Amelanders. Voor hen is het een feest van herkenning. Wat is er op het eiland gelijk gebleven of juist erg veranderd? Kom er achter met een bezoekje aan de beeldbank. Deel de foto's met uw familie via de social media-knoppen. En valt u iets op, laat dan gerust een reactie achter!  

 

*) Bij het tonen van foto's van derden wordt de auteur altijd vermeld.

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 
 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle en mis niets meer van de Amelander cultuur!

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>