Beeldbank met foto's van oud Ameland online

Beeldbank van oud Ameland

Een paar weken geleden is de Beeldbank Amelanders gelanceerd. De beeldbank bevat duizenden oude foto's van Ameland. In diverse albums en subalbums vindt u de foto's van de vier dorpen op Ameland, van de landschappen en bekende gebouwen van de Amelander skyline, zoals de vuurtoren, torens van Nes, Ballum en Hollum. 

 

De beeldbank is onderdeel van de website Amelander historie en past binnen de doelstelling van dit online platform: de Amelander geschiedenis voor een breed publiek toegankelijk te maken. De afgelopen jaren lag vooral de nadruk op historie in woorden terwijl er ook veel historisch beeldmateriaal van Ameland werd aangeleverd. Dit materiaal bleef lang liggen zonder enige bestemming. Met de beeldbank hopen we dat alle ingezonden beelden meer tot hun recht komen. Foto's zijn immers om te worden vertoond en anno 2016 kan dat prima via internet; iedereen kan ze dan bekijken.

 

De beelden zijn heel divers. U vindt in de beeldbank bidprentjes van Amelanders, krantenknipsels, foto's van opgravingen bij het gemeentehuis in Ballum, foto's van alle grafstenen op Ameland. Daarnaast zijn er dorpsgezichten van alle dorpen Hollum, Ballum, Nes en Buren. Ook zijn er veel foto's van de eerste zomerwoningen op Ameland waar er anno 2016 nog maar enkele van over zijn. Verder is er nog een album met foto's van onbekende personen en huizen. De hoop is dat bezoekers die foto's herkennen en een reactie achter laten. Onder iedere foto's staat namelijk 'Reacties'. Als u daarop klikt, kunt u op een foto reageren. Hopelijk komen we er zo toch achter wie die Amelander in klederdracht is. Natuurlijk zijn er ook veel foto's van Amelanders van wie de namen wel bekend zijn, zoals schoolfoto's, schoolreisjes, groepfoto's.

 

Mocht u zelf oude foto's van Ameland hebben en niet weten wie of wat daarop staat dan kunt u die aan de beeldbank toevoegen! Klik in het linker menu op 'Upload foto's' en in een paar minuten heeft u een foto of serie foto's aan de beeldbank toegevoegd. Het zou zonde zijn als u niets met uw foto's doet, terwijl u ze in een beeldbank kunt laten "exposeren".*  

 

De beeldbank is ook voor iedereen die vroeger op Ameland is geweest: badgasten en oud-Amelanders. Voor hen is het een feest van herkenning. Wat is er op het eiland gelijk gebleven of juist erg veranderd? Kom er achter met een bezoekje aan de beeldbank. Deel de foto's met uw familie via de social media-knoppen. En valt u iets op, laat dan gerust een reactie achter!  

 

*) Bij het tonen van foto's van derden wordt de auteur altijd vermeld.

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Pôllepraat over de bevrijding van AmelandWaddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>