Pôllepraat nummer 71 november 2013

Deze week viel de Pôllepraat van november 2013 in de bus. De Pôllepraat is het ledenblad van de Stichting 'De Oude Pôlle Ameland' die op 4 november 1957 werd opgericht. Het doel van deze stichting is 'belangstelling te wekken voor zowel de geschiedenis als de huidige staat van het eiland'. Dit probeert ze te bereiken door het exploiteren van twee musea, namelijk het cultuurhistorische museum Sorgdrager in Hollum en het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude in Buren. Daarnaast organiseert de stichting regelmatig bijeenkomsten en activiteiten waaronder een aantal lezingen in de winterperiode. Tot slot houdt de stichting zich bezig met het uitgeven van publicaties.

 

Nieuwe exposities

In deze Pôllepraat lezen we dat de reacties op de nieuwe exposities van het cultuurhistorische museum Sorgdrager in Hollum en het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude in Buren over het algemeen positief zijn. Eerder hebben wij een uitgebreid artikel over de nieuwe inrichting van het Sorgdragermuseum gepubliceerd. Dat kunt u hier lezen. In maart dit jaar ging de museumbeheerder Pieter Jan Borsch met pensioen. Sinds die tijd zijn de openingstijden van het Sorgdragermuseum aangepast. Door de bezuiningen kan Stichting Amelander Musea (STAM) geen vaste medewerkers voor dit museum aanstellen waardoor zij van vrijwilligers afhankelijk is. Gelukkig kan zij dan ook op de steun van veel vrijwilligers rekenen.

In het kader van de Kunstmaand die jaarlijks in november plaatsvindt, zijn er nieuwe activiteiten in de musea te bezichtigen. Zo exposeert Jes van der Bijl op de bovenverdieping van Swartwoude met het thema 'Frozen Charlottes & Charlies'. En in museum Sorgdrager zijn allerlei verhalen van Gitte Brugman over historische ontmoetingsplaatsen in Nederland te vinden. In het Natuurcentrum, bij de vuurtoren en in de molen 'De Verwachting' zijn ook objecten en foto's te bezichtingen.

 

Winterprogramma

In de winterperiode vinden op Ameland weer diverse lezingen plaats. Op woensdag 22 januari 2014 zal er in Hotel de Jong om 20.00 een lezing van prof. dr. Georg Maat over 'Een zoektocht naar Willem Barentsz.' gehouden worden. Deze lezing zal over het onderzoek van Georg Maat naar Willem Barentsz gaan. Op vrijdag 21 februari 2014 zal er in Hotel de Klok te Buren om 20.00 een lezing van Suzanna Twickler over 'Een Amelander in het leger van Napoleon' gehouden worden. Tijdens deze lezing zal Suzanna Twickler over de belevenissen van Willem Theunis Metz, die in 1812 in het leger van Napoleon zat, vertellen. Op donderdag 20 maart 2014 zal de schrijft Mathijs Deen in 'de Wijde Blik' te Ballum een lezing over zijn pas verschenen boek 'De Wadden, een geschiedenis' houden. U vindt hier meer informatie over dit schitterende boek. Het winterprogramma eindigt op donderdag 10 april 2014 met de traditionele 'Printkes Kieke'-avond van Pieter Jan en Tineke Borsch in de Stelp. Onder grote belangstelling zullen zij vanaf 20.00 weer mooie 'printkes' laten zien. 

 

Artikelen

Naast het winterprogramma en museumnieuws stonden in de Pôllepraat weer interessante artikelen. Douwe de Boer had een uitgebreide inventarisatie van tegeltableaus op Ameland gemaakt. De resultaten van deze inventarisatie zijn in een artikel verwerkt. Uit dit artikel blijkt dat veel van de tegels door schilders uit Harlingen geschilderd zijn. U kunt in het artikel over de lezing van Klaas Regts over de geschiedenis van de oude tegels meer over dit onderwerp lezen.

Opvallend zijn twee tegeltableaus uit het huis aan de Zuiderlaan 6 in Hollum waarvan de oorspronkelijke herkomst onbekend is. Deze tegeltableaus zijn uit een ander huis afkomstig en later daar uitgehaald. Hierna werden de tegeltableaus verkocht en zijn ze in het huidige huis aan de Zuiderlaan gekomen. U kunt de foto's van deze tegeltableaus hieronder bekijken. 

Tegeltableau uit een oud huis in HollumTegeltableau uit een oud huis in Hollum 2

Als u de oorspronkelijke herkomst van deze tegeltableaus weet, verzoeken wij u met ons contact op te nemen. Dit kan via info@ame land erhistorie.nl.

 

Dit jaar was het ook 100 jaar geleden toen op Ameland uitgebreid de 'Onafhankelijkheidsfeest' gevierd werd. Van deze gebeurtenissen heeft Jan A. Romer, die we ook onder de pseudoniem Otto van Stralen kennen, een uitgebreid verslag van geschreven dat in de Pôllepraat staat. Verder staat er een artikel over tragische dood van Hans Gerrit Bruin in die in 1908 nabij het eilandje Marken in de Zuiderzee verdronk. Tot slot staan in de Pôllepraat nog persoonlijke herinneringen van oud-Amelanders die ons een beeld van Ameland uit de tijd van voor de oorlog geven

 

<<< TIP: schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief >>>

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Pôllepraat over de bevrijding van AmelandWaddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>