Museum Sorgdrager nodigt alle Amelanders uit voor portretten Jaap van der Meij

HOLLUM - Met een inloopmiddag voor Amelanders gaat zondag in Museum Sorgdrager een expositie over Jaap van der Meij officieel van start. Huis-aan-huis Museum Sorgdrager in Hollumwordt deze week op Ameland een uitnodiging bezorgd met de vraag of Amelanders mensen die Van der Meij portretteerde herkennen. Het museum is zondagmiddag gratis toegankelijk.  Initiator van het project, Hanneke Heerema,  geeft zondagmiddag een korte presentatie en beantwoordt vragen.

 

De expositie op Ameland is onderdeel van het project Kunst met een Opdracht, dat de waardering voor na-oorlogse kunst in de openbare ruimte centraal stelt. In vijf musea, waaronder Museum Sorgdrager in Hollum, worden verschillende aspecten van dit onderwerp belicht

 

Het project heeft Jaap van der Meij (1923-1999) als boegbeeld gekregen, maar gaat over alle kunst die na de Tweede Oorlog voor de openbare ruimte is gemaakt. Vaak in opdracht van gemeenten. Jaap van der Meij is vooral bekend geworden door zijn grote betonnen sculpturen die nog steeds op verschillende plaatsen in Noord-Nederland staan.

 

De expositie op Ameland heeft als thema De Leerling. Centraal staat het werk dat hij maakte als student aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunst in Amsterdam. In die na-oorlogse periode kwam hij vaak op Ameland, waar zijn ouders vandaan kwamen, en tekende hij naast dorpsgezichten ook veel mensen. Veel van die indringende portretten zijn te zien op banieren.

 

Naast portretten heeft Jaap van der Meij ook Amelander dorpsgezichten getekend. Enkele daarvan zijn ook in Museum Sorgdrager te zien.

 

De andere tentoonstellingen in deze reeks zijn in Tresoar in Leeuwarden, Museum Opsterlân in Gorredijk, Museum Heerenveen en  Museum Drachten. 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 
 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle en mis niets meer van de Amelander cultuur!

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>