Museum Sorgdrager nodigt alle Amelanders uit voor portretten Jaap van der Meij

HOLLUM - Met een inloopmiddag voor Amelanders gaat zondag in Museum Sorgdrager een expositie over Jaap van der Meij officieel van start. Huis-aan-huis Museum Sorgdrager in Hollumwordt deze week op Ameland een uitnodiging bezorgd met de vraag of Amelanders mensen die Van der Meij portretteerde herkennen. Het museum is zondagmiddag gratis toegankelijk.  Initiator van het project, Hanneke Heerema,  geeft zondagmiddag een korte presentatie en beantwoordt vragen.

 

De expositie op Ameland is onderdeel van het project Kunst met een Opdracht, dat de waardering voor na-oorlogse kunst in de openbare ruimte centraal stelt. In vijf musea, waaronder Museum Sorgdrager in Hollum, worden verschillende aspecten van dit onderwerp belicht

 

Het project heeft Jaap van der Meij (1923-1999) als boegbeeld gekregen, maar gaat over alle kunst die na de Tweede Oorlog voor de openbare ruimte is gemaakt. Vaak in opdracht van gemeenten. Jaap van der Meij is vooral bekend geworden door zijn grote betonnen sculpturen die nog steeds op verschillende plaatsen in Noord-Nederland staan.

 

De expositie op Ameland heeft als thema De Leerling. Centraal staat het werk dat hij maakte als student aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunst in Amsterdam. In die na-oorlogse periode kwam hij vaak op Ameland, waar zijn ouders vandaan kwamen, en tekende hij naast dorpsgezichten ook veel mensen. Veel van die indringende portretten zijn te zien op banieren.

 

Naast portretten heeft Jaap van der Meij ook Amelander dorpsgezichten getekend. Enkele daarvan zijn ook in Museum Sorgdrager te zien.

 

De andere tentoonstellingen in deze reeks zijn in Tresoar in Leeuwarden, Museum Opsterlân in Gorredijk, Museum Heerenveen en  Museum Drachten. 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Pôllepraat over de bevrijding van AmelandWaddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>