Museum Sorgdrager nodigt alle Amelanders uit voor portretten Jaap van der Meij

HOLLUM - Met een inloopmiddag voor Amelanders gaat zondag in Museum Sorgdrager een expositie over Jaap van der Meij officieel van start. Huis-aan-huis Museum Sorgdrager in Hollumwordt deze week op Ameland een uitnodiging bezorgd met de vraag of Amelanders mensen die Van der Meij portretteerde herkennen. Het museum is zondagmiddag gratis toegankelijk.  Initiator van het project, Hanneke Heerema,  geeft zondagmiddag een korte presentatie en beantwoordt vragen.

 

De expositie op Ameland is onderdeel van het project Kunst met een Opdracht, dat de waardering voor na-oorlogse kunst in de openbare ruimte centraal stelt. In vijf musea, waaronder Museum Sorgdrager in Hollum, worden verschillende aspecten van dit onderwerp belicht

 

Het project heeft Jaap van der Meij (1923-1999) als boegbeeld gekregen, maar gaat over alle kunst die na de Tweede Oorlog voor de openbare ruimte is gemaakt. Vaak in opdracht van gemeenten. Jaap van der Meij is vooral bekend geworden door zijn grote betonnen sculpturen die nog steeds op verschillende plaatsen in Noord-Nederland staan.

 

De expositie op Ameland heeft als thema De Leerling. Centraal staat het werk dat hij maakte als student aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunst in Amsterdam. In die na-oorlogse periode kwam hij vaak op Ameland, waar zijn ouders vandaan kwamen, en tekende hij naast dorpsgezichten ook veel mensen. Veel van die indringende portretten zijn te zien op banieren.

 

Naast portretten heeft Jaap van der Meij ook Amelander dorpsgezichten getekend. Enkele daarvan zijn ook in Museum Sorgdrager te zien.

 

De andere tentoonstellingen in deze reeks zijn in Tresoar in Leeuwarden, Museum Opsterlân in Gorredijk, Museum Heerenveen en  Museum Drachten. 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Meer Amelander Historie:

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland' en duik in de geschiedenis van Ameland

Sinds 1957 zet stichting 'De Ouwe Pôlle' zich in voor het behoud van het Amelander erfgoed en stimuleren we onderzoek en publicaties over de cultuurhistorie. Onze stichting bezit drie musea en geeft drie keer per jaar 'De Pôllepraat' uit boordevol verhalen over Ameland. In de winter organiseren we lezingen over Ameland voor onze donateurs. Steun onze stichting en musea en ontvang vanaf 12,50 euro het donateursblad 'De Pôllepraat' bij u thuis! 

>>>> Klik hier om donateur te worden. Met uw steun bewaren we het verleden voor de toekomst! <<<<

Ontvang de digitale Amelander Historie Krant

✔Iedere maand onze verhalen, foto's en boeken per mail ✔ Na bevestiging ontvangt u een e-book over Ameland ✔Afmelden kan altijd en is eenvoudig ✔Het is 100% gratis en u zit nergens aan vast ✔ Ruim 2.000 mensen gingen u voor!