Expositie ‘Kat uit de kast: het geheime leven van Hidde Dirks Kat’

Op 21 april vindt de opening van de expositie van boekbinder en kunstenaar Jan de Waard in museum Sorgdrager plaats. De expositie heeft als titel: ‘Kat uit de kast: het geheime leven van Hidde Dirks Kat’. De expositie is de bewonderen in het kleine huisje naast het museum. De expositie is een project van het voormalige BURO HDK2018 dat nu Stichting HDK2018 is. Stichting HDK2018 is de overkoepeling van alle activiteiten die in 2018 over Hidde Kat en de walvisvaart gaan. In deze stichting zit een brede vertegenwoordiging van Amelander culturele instellingen, zoals Stichting Kunstmaand Ameland, Stichting Amelander Musea, Amelands Product, Stichting De Hort Op en Stichting MadNes.

 

Jan de Waard (Vlissingen, 1951) is een getalenteerd boekbinder, vormgever, uitgever, schrijver en dozenmaker. Deze bezigheden combineert hij Expositie Kat uit de kast van Jan de Waard in Museum Sorgdrager Amelandmet een baan als beleidsadviseur bij de gemeente Leeuwarden. Voor de tentoonstelling maakte De Waard objecten die de imaginaire gebeurtenissen illustreren en een serie sculpturen/bijzondere dozen die dienen om de attributen in op te bergen. Al deze voorwerpen documenteren de vertelling en verbeelden de relatie tussen Groenland en Ameland.

 

De wonderbaarlijke redding en verblijf van commandeur Kat onder de ‘wilden’ van Groenland, nu precies 240 jaar geleden, heeft hem geïnspireerd tot het schrijven van een fantastische vertelling. Het verhaal is gepubliceerd in de vorm van een briefwisseling met Doortje Ponne, de imaginaire projectmedewerker van Buro HDK en is te vinden op de website van het Kunstproject HDK 2018. In het feuilleton wordt stukje bij beetje een tot nu toe onbekende kant onthuld van het leven van commandeur Kat. Belevenissen waarover Hidde Dirks zelf met geen woord heeft gerept in zijn “Dagboek eener reize ter walvisch- en robbevangst, gedaan in de jaren 1777 en 1778”.

 

De expositie ‘Kat uit de kast: het geheime leven van Hidde Dirks Kat’ is tot en met de zomer van 2017 in museum Sorgdrager te bezoeken. 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Meer Amelander Historie:

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland' en duik in de geschiedenis van Ameland

Sinds 1957 zet stichting 'De Ouwe Pôlle' zich in voor het behoud van het Amelander erfgoed en stimuleren we onderzoek en publicaties over de cultuurhistorie. Onze stichting bezit drie musea en geeft drie keer per jaar 'De Pôllepraat' uit boordevol verhalen over Ameland. In de winter organiseren we lezingen over Ameland voor onze donateurs. Steun onze stichting en musea en ontvang vanaf 12,50 euro het donateursblad 'De Pôllepraat' bij u thuis! 

>>>> Klik hier om donateur te worden. Met uw steun bewaren we het verleden voor de toekomst! <<<<

Ontvang de digitale Amelander Historie Krant

✔Iedere maand onze verhalen, foto's en boeken per mail ✔ Na bevestiging ontvangt u een e-book over Ameland ✔Afmelden kan altijd en is eenvoudig ✔Het is 100% gratis en u zit nergens aan vast ✔ Ruim 2.000 mensen gingen u voor!