Museum Sorgdrager toont recent verworven beeldende kunst

Onder de titel 'Een eiland als inspiratie' laat Museum Sorgdrager in Hollum de komende maanden recent verworven schilderijen en tekeningen zien van Schilderij van Germ de Jong op Ameland

kunstenaars die zich door de natuur of de dorpen van Ameland hebben laten inspireren. De Amelander Musea hebben een grote collectie kunst waar bezoekers de komende jaren in wisselexposities mee kunnen kennismaken.

 

In deze tijdelijke expositie is werk te zien van Germ de Jong, Pit van Loo, Herman Buijtenhuis, Jacqueline Borg, Bertus Bakker, Jan van Ham, Kyrill Isaev en Jaap van der Meij. Jaap van der Meij is een uit Amelander ouders geboren kunstenaar die in het na-oorlogse Nederland naam maakte als maker van grote sculpturen van beton en glas. Veel van zijn werk is nog steeds op verschillende plaatsen in Noord-Nederland te zien. Over Jaap van der Meij en zijn werken worden vanaf de zomer dit jaar in vijf musea in Friesland exposities georganiseerd. Museum Sorgdrager is een daarvan.

 

Museum Sorgdrager heeft in een deel van de vaste expositie de accenten verlegd. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een nieuwe expositie over de Van Cammingha's, de familie die enkele eeuwen de dienst uitmaakte op het eiland. Aanleiding is een nieuwe film die de geschiedenis van Ameland vertelt en waarin het slot van Ballum in 3D is gereconstrueerd. Deze expositie wordt in mei officieel geopend.

 

Om ruimte te kunnen bieden aan nieuwe exposities is een deel van Museum Sorgdrager de afgelopen winter heringericht. Voorwerpen die herinneren aan de landbouw verhuizen naar het Landbouw-en Juttersmuseum Swartwoude in Buren. De Amelander Musea verwachten dat zij hiermee de verschillende collecties overzichtelijker kunnen presenteren.

 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Pôllepraat over de bevrijding van AmelandWaddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>