Eerste exemplaar HDK2018-krant aan burgemeester overhandigd

Op 1 november werd op het gemeentehuis in Ballum door Dolph Kessler het eerste exemplaar van de HDK2018-krant aan burgemeester Albert de Hoop aangeboden. In de krant staan voorstellen en informatie over de pilotprojecten van het open kunstproject HDK2018 van  initiatiefnemers Egbarta Veenhuizen en Dolph Kessler. Deze pilots zullen in 2017 en 2018  plaatsvinden. De HDK2018-krant zal over heel Ameland worden verspreid om de Amelanders over het project te informeren en uit te nodigen aan dit project deel te nemen en met eigen initiatieven te komen.  

 

Buro HDK2018

 

In 2018 is het tweehonderd jaar geleden dat het dagboek van oud-commandeur Hidde Dirks Kat werd uitgegeven. In datzelfde jaar is LeeuwardenCover van HDK2018-krant culturele hoofdstad van Europa en daarvoor vinden in Friesland talrijke culturele initiatieven plaats. Dolph Kessler is fotograaf en initiator van diverse kunstprojecten. Met beeldend kunstenaar Egbarta Veenhuizen vatte hij het plan om van 2018 een Hidde Dirks Kat-jaar te maken. Daarvoor kregen ze van directeur Joop de Jong de mogelijkheid om het kleine huisje naast museum Sorgdrager als ‘Buro HDK2018’ in te richten. Dit huisje werd op 19 februari 2016 door oud walvisvaarder Cor Gransbergen geopend. Hier zijn wisselende tekeningen en werken van Egbarta Veenhuizen en andere collega’s te zien.

 

Toekomstige pilotprojecten

 

Voor dit en komend jaar zijn diverse pilotprojecten gepland. Zo zal op 10 november de dichtenbundel ‘Op de breuklijn van het ijs’ van dichter en essayist Peter van Lier in Poëzie Centrum Perdu te Amsterdam worden gepresenteerd. Hij heeft deze bundel samen met tien collega-dichters samengesteld waarbij ze zich door de schipbreuk van Hidde Dirks Kat lieten inspireren. De jonge componist Boris Bezemer heeft zich ook door het dagboek laten inspireren bij het maken van een muzikale compositie waarvan hij de prelude op 10 november in Perdu zal presenteren. Voor volgend jaar staan onder andere een hertaling van het dagboek van Hidde Dirks Kat en de uitgave van een klein Arctisch kookboek op de planning. Over deze en andere pilotprojecten kunt u in de HDK2018-krant lezen.

 

2018 als Hidde Dirks Kat-jaar

 

Inmiddels loopt het kunstproject HDK2018 bijna een jaar en kijken initiatiefnemers Dolph Kessler en Egbarta Veenhuizen vooruit. Ze hebben een zevental pilotprojecten voor de komende jaren uitstaan en zoeken naar enthousiaste vrijwilligers die het project willen overnemen en verder willen ontwikkelen. Volgens Dolph Kessler heeft HDK2018 veel potentie voor Ameland op cultureel gebied en kan dit het eiland op de kaart zetten. In dat jaar zal een heuse HDK2018 Film Festival plaatsvinden waarvoor de bekende filmkenner en redacteur Asing Walthaus van de Leeuwarder Courant is benaderd. Ook komt er een vertelfestival dat door Frank Belt van vertelkring Friesland geïnitieerd is. En in dit HDK-jaar wordt ook op de actualiteit ingehaakt middels het organiseren van een lezingencyclus rond het thema klimaatverandering waarvoor Jan Botte Wijnberg en Richard Bintanja het programma verder zullen uitwerken.

 

Presentatie HDK2018-krant

 

Met veel trots overhandigde Dolp Kessler het eerste exemplaar van de HDK2018-krant, in aanwezigheid van collega Egbarta Veenhuizen en Dolph Kessler in gesprek met burgemeester Albert de Hoopdirecteur Joop de Jong van Stichting Amelander Musea, aan burgemeester Albert de Hoop. Hij vertelde beknopt aan de burgemeester welke pilotprojecten voor de komende jaren gepland staan. Volgens Kessler kunnen bestaande culturele evenementen, zoals de Kunstmaand, aan het succes van kunstproject HDK2018 bijdragen. Zo zou de kunstmaand dat jaar volledig in het teken van Hidde Dirks Kat kunnen staan. Ook wordt er een samenwerking met theatergroep Sameland aangegaan en roept Kessler Amelanders op over de verdere invulling van dit kunstproject na te denken. Het project moet van onderop opgebouwd worden dus is iedereen welkom om aan te haken. Hij hoopt dat de Amelander scholen ook gaan meedoen.

 

Burgemeester Albert de Hoop deelde zijn bestuurlijke ervaring als burgemeester en voorzitter van diverse culturele stichtingen met de initiators. Hij benadrukte dat het succes van het project grotendeels van de ontvangst van de Amelander gemeenschap afhangt. Hun medewerking is erg belangrijk. Verder adviseerde hij goed na te denken over wanneer welke project plaatsvindt. Zo zou het filmfestival het beste voor of na het drukke toeristenseizoen kunnen plaatsvinden. Ook hoopt hij dat HDK2018 zijn eigen karakter blijft houden en zich zo profileert. Dat het project op de Scandinavische landen georiënteerd is, de zogenoemde 'Nordic-connection' die Ameland op veel gebieden heeft zoals de kunstmaand en de vriendschapsband met Fanø, ziet De Hoop als een goede ontwikkeling. Verder hoopt hij dat het project niet eenmalig is en na 2018 blijft doorgaan, eventueel in een andere vorm. Hij besluit met de woorden dat "de bal nu bij de Amelanders ligt”.

 

Hoewel Egbarta Veenhuizen als kunstenares aan het HDK2018-project verbonden blijft, zullen Dolph Kessler en zij een stapje terugdoen om nieuwe initiatiefnemers de ruimte te bieden met eigen plannen te komen. Ze zien zichzelf vooral als kwartiermakers van het project en hopen dat de Amelander gemeenschap met dit project aan de slag zal gaan. 

 

Meer informatie over dit project vindt u op de website HDK2018.

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle. Bekijk de voordelen:

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>