Buro HDK2018: een Amelander kunstproject

Buro HDK2018 is een open Amelander kunstproject rondom Hidde Dirks Kat. Deze Amelander walvisvaarder en robbenjager  leed in 1777 schipbreuk op Groenland. Hij werd gered door de “wilden”. Over zijn reis, schipbreuk en redding schreef hij het dagboek “Eener reize ter Walvisch- en Robbenvangst gedaan in de jaren 1777 en 1778”. Dit dagboek werd in 1818 uitgegeven en leest ook nu nog als een trein. Het is een spannend verhaal met treffende observaties. De avonturen van Hidde Dirks Kat kunnen zonder meer wedijveren met de epische belevenissen van ”soortgenoten” als Willem Barentsz, Captain Cook en Ernest Shackleton.

 

Buro HDK2018: een Amelander kunstproject

 

In 2018 is het tweehonderd jaar geleden dat het dagboek van Hidde Dirks Kat verscheen. Dit leek een mooi en alleszins gerechtvaardigd moment om van 2018 een Hidde Dirks Kat jaar te maken. Het kunstproject Buro HDK 2018 speelt hier op in én speelt met deze gedachte. Buro HDK2018 is een initiatief van Egbarta Veenhuizen en Dolph Kessler. Egbarta is beeldend kunstenaar. Ze maakte ter gelegenheid van “Kunstmaand Ameland 2015” een groot portret van de oude Hidde Dirks Kat en een serie tekeningen van Groenlandse Inuit. Dolph Kessler is fotograaf en initiator van kunstprojecten. Beiden zijn door de directie van de Amelander Musea uitgenodigd om in  2016 het kleine huisje bij “Cultuurhistorisch Museum Sorgdrager” te gebruiken. In dit huisje, een voormalige commandeurswoning, hebben zij Buro HDK2018 gevestigd.

Het kunstproject HDK2018 kent drie invalshoeken die in 2016 verder worden uitgewerkt:

 1. Inrichten van Buro HDK2018;
 2. Voorbereiding van het Hidde Dirks Kat jaar 2018;
 3. Uitvoeren van enkele pilotprojecten.

 

Inrichten van Buro HDK2018

 

In de voormalige commandeurswoning bij museum Sorgdrager in Hollum, wordt ‘het buro’ ingericht dat het Hidde Dirks Kat jaar 2018 gaat voorbereiden. Buro HDK2018 is in zekere zin te beschouwen als een installatie. Het buro ontwikkelt ideeën, plannen, publicaties en kunstwerken die in het jaar 2018 uitgevoerd zouden kunnen worden. Een beperkt aantal voorstellen wordt al in 2016 gerealiseerd. Buro HDK2018 is een Amelander kunstproject dat zichzelf in de loop van 2016 zal uitvinden. Fantasie en realiteit zullen daarbij door elkaar gaan lopen.  Zo wordt het buro “ondersteund” door Doortje Ponne, de verre achternicht van Hidde Dirks Kat. Toen zij hoorde dat dit project van start zou gaan is ze rechtstreeks vanuit Amerika naar Ameland geëmigreerd. Nu is ze aanwezig om belangstellenden te woord te staan. Ze is wat aan de vrijmoedige kant en neemt veel eigen initiatief. Geheel uit eigener beweging schreef zij namens het buro een brief aan koning Willem Alexander waarin ze hem vraagt het “festival HDK2018” te openen.

Buro HDK2018 is een ”installatie in progress”. In het buro is gedurende  2016 een wisseltentoonstelling te zien met werk van Egbarta in relatie tot Hidde Dirks Kat, waaronder een portret van hem als jonge, stoere walvisvaarder. Ook foto- en videopresentaties over Groenland, een uitlegtafel met de correspondentie met het buro (vrij om in te zien) en boeken van Willem Barentsz, Captain Cook en Ernest Shackleton. Een ideeënbus nodigt bezoekers uit om zelf aan dit kunstproject bij te dragen. T-shirts van Hidde Dirks Kat zijn in het museum te koop.

 

Voorbereiding van het Hidde Dirks Kat jaar 2018

 

Vanuit het buro worden voor het jaar 2018, op allerlei terreinen,  projecten bedacht en ontwikkeld. Gedacht wordt aan  beeldende kunst, verhalenfestival, poëzie, muziek, theater, culinaire activiteiten en nog veel meer. Er wordt nauwe samenwerking gezocht met met collega kunstenaars en andere ideeënleveranciers. In die zin is het project niet alleen een installatie maar ook een vorm van “community art”. Samenwerking met Groenlandse kunstenaars is een aandachtspunt.

 

Uitvoeren van enkele pilotprojecten

 

Naast het ontwikkelen van ideeën en plannen voor het jaar 2018 zullen een aantal projecten reeds in 2016 als pilot uitgevoerd worden. In de zomer en het najaar van 2016 verschijnen er een drietal publicaties.

 • Er verschijnt een poëzie-bundel waarin 12 hedendaagse dichters reageren op de reis, schipbreuk en redding van Hidde Dirks Kat. Redacteur is Peter van Lier, dichter te Marrum.
 • Er verschijnt een boek met tekeningen van tekenaar en graficus B.C. Epker die het dagboek van Hidde Kat op eigentijdse wijze zal verbeelden.
 • Er wordt door schrijver en journalist Gerrit Jan Zwier een essay geschreven over Hidde Dirks Kat waarin hij vergeleken wordt met tijdgenoten en andere avonturiers.

Ook andere activiteiten behoren als pilots voor 2016 tot de mogelijkheden. Zo wordt geprobeerd om in samenwerking met Amelandse restauranthouders een Arctisch menu te serveren.

 

Bron: HDK2018.nl

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Pôllepraat over de bevrijding van AmelandWaddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

 • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
 • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
 • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
 • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
 • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>