Winterprogramma 2018 van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Ook in de winterperiode 2017/2018 organiseert de cultuurhistorische stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland' een boeiend programma bestaande uit lezingen over diverse Amelander onderwerpen. Zo zal ook aandacht naar het 60-jarige bestaan van de stichting uitgaan waarvoor begin november een avond wordt georganiseerd. Verder is het volgend jaar 200 jaar geleden dat de bekende Amelander commandeur Hidde Dirks Kat zijn dagboek werd uitgegeven. Om die reden worden op Ameland, in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018, allerlei activiteiten georganiseerd zoals een lezing in maart 2018. Daarover zal in de Pôllepraat van februari 2018 meer informatie staan.

 

 

60-jarig jubileum van stichting 'De Ouwe Pôlle'

 

Dit jaar bestaat Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland' 60 jaar. Ter ere daarvan wordt op woensdag 1 november een jubileumavond in de De ouwe pôlle 60-jarig jubileumBurgemeester Walda School in Nes georganiseerd. Naast het vieren van dit bijzondere jubileum zal bestuurslid vanaf het eerste uur, de heer Oense Straatsma, zijn boek 'De boerenstanden op Oost-Ameland in de 19e en 20e eeuw' presenteren. Tot slot volgt een lezing over de historische ontwikkelingen rondom de huisartsenzorg op Ameland door historicus Thijs Gras. Gras doet al langer onderzoek naar de gezondheidszorg van Ameland en heeft veel gegevens in archieven gevonden. Een jaar geleden publiceerde hij het boek 'Gestrand, Gered, Geborgen' over de strandingen en bergingen van de schepen Malmö en Tartar in 1929 bij Ameland.

Woensdag 1 november om 19.30 uur in de Burgemeester Walda School te Nes.

 

 

Lezing over de oorlogsgraven op Ameland

 

Gerlof Molenaar is de kenner op het gebied van de Eerste- en Tweede Wereldoorlog op Ameland. Al vele jaren verzamelt hij informatie en voorwerpen van deze periodes. Tijdens beide oorlogen spoelden op Ameland veel lichamen van soldaten aan. Tevens crashte een aantal vliegtuigen rondom Ameland. Alle soldaten liggen op de militaire begraafplaats in Nes begraven. Over dit onderwerp heeft Gerlof onder meer een boek geschreven met de titel 'Erfenis van de Storm. Oorlogsgraven op Ameland'.  

Woensdag 24 januari 2018 om 20.00 uur in Hotel De Kolk te Buren.

 

Printkes kieke met Pieter Jan en Tineke Borsch

 

Ieder jaar organiseert stichting 'De Ouwe Pôlle' de 'printkes kieke'-avond waar vele onbekende maar ook herkenbare foto's uit het recente verleden van alle dorpen van Ameland worden getoond. Het is een feest van herkenning voor de oudere Amelanders. Kortom, een gezellige avond vol nostalgie. Pieter Jan en Tineke Borsch zijn altijd op zoek naar foto's die ze tijdens deze avond kunnen laten zien. Met name van de dorpen Nes en Buren hopen ze van u weer foto's te mogen ontvangen. Dus zoek uw oude albums en schoenendoos op en scan uw foto's voor deze gezellige avond. U kunt uw foto's mailen naar pj.borsch@gmail.com

Vrijdag 16 februari om 20.00 uur in herberg De Zwaan te Hollum.

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 
 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle en mis niets meer van de Amelander cultuur!

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>