Vliegtuigcrashes op Ameland tijdens de Tweede Wereldoorlog (2)

De Handley Page Hampden AE126 EA-N op het wad

 

Op de avond van 28 augustus 1941 steeg het toestel op van de vliegbasis Scampton in Groot Brittannië voor een aanval op Duisburg. Het vliegtuig werd neergeschoten door de Duitse nachtjager Oberleutnant Helmunt Lent van 4./NJG 1. Het vliegtuig stortte neer in de Waddenzee ter hoogte van het dorp Nes. Op 2 september 1941 spoelde het lichaam van Pilot Officer Bernard M. Fournier aan op het strand nabij paal 25. Hij werd pas na de oorlog geïdentificeerd. Vooralsnog werd hij naamloos begraven op 3 september 1941 op de Algemene begraafplaats te Nes. Bij de berging van de resten van het vliegtuig door de Duitsers, werden enkele resten van een menselijk lichaam gevonden. De resten werden aanvankelijk begraven in het graf van Fournier. Na de oorlog werden de resten herbegraven in het vrij gekomen graf in rij 13, graf 12. Enkele dagen na de crash werd door een inwoner van het dorp Buren een berichten-kokertje gevonden. In het kokertje bevond zich een briefje met gegevens over het neergestorte vliegtuig. Aan de hand van die gegevens kon de bemanning geïdentificeerd worden. De bemanning ligt begraven op de Algemene begraafplaats te Nes in rij 14, graf 1 en in rij 13, graf 12. De bemanning van dit vliegtuig bestond uit:

- Pilot Officer Bernard Maurice Fournier;

- Sergeant Duncan Henry Barrett;

- Flight Sergeant Ernest Richard Palmer;

- Sergeant Dennis Watson.

 

Op de foto hierboven zien we de resten van het toestel op de boot van schipper Bruin van Ameland. De schipper zou tegen de Duitser gezegd hebben: ”Mit tommie in de zak hoefst du keine angst tu haben”. De Duitsers hadden namelijk de resten van de bemanning verzameld in een jute zak.

 

Met dank aan Gerlof Molenaar

 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Pôllepraat over de bevrijding van AmelandWaddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>