Viering 60-jarig jubileum van 'De Ouwe Pôlle Ameland'

Op woensdag 1 november 2017 werd het 60-jarige bestaan van de cultuurhistorische stichting 'De Ouwe Pôlle' in de Burgemeester Walda School in Nes gevierd. Om half acht begon de avond met een receptie. De gasten werden met koffie en gebak ontvangen. Via een beamer werden oude foto's uit het 60-jarige verleden van De Ouwe Pôlle vertoond. Voor sommige gasten was dit een feest van herkenning. Later nam voorzitter Albert de Hoop het woord. Hij heette alle aanwezigen van harte welkom en doorliep in vogelvlucht de geschiedenis van de cultuurhistorische stichting. De Hoop herinnerde het publiek er aan dat het het vrij bijzonder in Nederland is dat een cultuurhistorische stichting drie musea onder haar beheer heeft. Bovendien is het voor musea een hele uitdaging om te blijven voortbestaan. De geschiedenis van De Ouwe Pôlle an sich mag dus wel bijzonder heten. Later werd onder leiding van De Hoop het glas geheven en op het 60-jarig jubileum gedronken. 

 
Daarna nam De Hoop weer het woord. Hij vertelde dat kort na de oprichting van de cultuurhistorische stichting in oktober 1957, de heer Oense Straatsma, voormalig huisarts op Ameland, bestuurslid werd. Deze functie heeft hij tot op heden vervuld en volgens De Hoop is dat een buitengewone prestatie. Er zijn niet veel mensen die gedurende 60 jaar een bestuursfunctie met zoveel passie en inzet hebben vervuld als de heer Straatsma heeft gedaan. Als blijk van waardering ontving hij namens het bestuur van OPA een kleine attentie: een collage met foto's uit zijn bestuursperiode. 
 
Vervolgens nam Straatsma het woord. Hij vertelde hoe de oprichting van de cultuurhistorische stichting 'De Ouwe Pôlle' in 1957 was verlopen en dat hij door burgemeester Huber werd gevraagd om bestuurslid te worden. Bekijk hieronder de hele toespraak van de heer Straatsma terug:
 
Naast het jubileum van OPA zou deze avond ook het nieuwe boek van Straatsma over de boerenstanden op Oost-Ameland in de negentiende en twintigste eeuw gepresenteerd worden. De heer Straatsma overhandigde het eerste exemplaar aan voorzitter De Hoop. De boekpresentatie kunt u hier terugkijken: 
Het boek 'De Boerenstanden op Oost-Ameland in de 19e en 20e eeuw' is vanaf heden bij de boekhandels en musea op Ameland verkrijgbaar voor €24,95. Verder maakte directeur Joop de Jong van Stichting Amelander Musea bekend dat het boek 'Ameland' van Straatsma is herdrukt en vanaf heden ook weer verkrijgbaar is. 
 
Ter afsluiting van de avond gaf historicus Thijs Gras een boeiende lezing over de dokters die in de negentiende eeuw op Ameland werkzaam waren. Gras doet al ruim een jaar onderzoek naar de gezondheidszorg op Ameland en doet daarvoor uitvoerig archiefonderzoek op Ameland en in Leeuwarden. Voor de lezing heeft hij zijn laatste bevindingen samengevat en in een levendige presentatie weergegeven. Gras wist alle dokters levendig te beschrijven waardoor de gasten met de vroegere dokters konden kennismaken. Gras wist bijzondere details over de dokters te vertellen. Na afloop ontving Gras van voorzitter De Hoop een bloemetje met de "traditiegetrouwe" boekenbon. U kunt de lezing van Gras hieronder terugkijken:

Bekijk de foto's van 60 jaar stichting De Ouwe Pôlle in de beeldbank

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 
 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle en mis niets meer van de Amelander cultuur!

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>