Twee originele gebrandschilderde ramen uit Hollum ontdekt in het buitenland

Een maand geleden werd de Historische Vereniging Noordoost Friesland (HVNF) verrast met de tip dat in het buitenland twee onbekende gebrandschilderde ramen van de hervormde kerk uit Hollum zouden worden geveild. Inmiddels heeft die veiling plaatsgevonden en hebben de ramen een nieuwe eigenaar gekregen. Mogelijk keren deze twee originele gebrandschilderde ramen in de toekomst weer terug op Ameland.

 

Eerdere “ontdekkingen”Gebrandschilderde raam van de hervormde kerk in Hollum uit 1679

 

Eerder besteedde de vereniging in haar ledenblad De Sneuper al aandacht aan de bijzondere ramen. Zo verscheen in De Sneuper 111 van juni 2013 al een artikel over de geschiedenis van de ramen en werd er een origineel raam ontdekt. Later werden er nog 4 originele ramen “ontdekt”. Met deze twee geveilde ramen zijn er nu 13 van de ooit 36 oorspronkelijke ramen bekend die in 1679 in de hervormde kerk in Hollum zijn geplaatst.

 

Bijzondere waarnemingen

 

Op de foto van de geveilde ramen is te zien dat de ruitjes, net als bij de andere ramen, verkeerd zijn geplaatst. Daardoor zijn de namen in het onderschrift ook onjuist. Uit onderzoek is gebleken dat de namen op de ramen ‘Rimmert Gerlofs’ en ‘Remke Gaatjes’ moeten zijn. De entourages op de twee ramen zijn kenmerkend voor de dorpen Nes en Hollum. In de komende Sneuper nr. 122 die in juni uitkomt, zullen deze ramen uitgebreid beschreven worden, zoals het huismerk en de naam van de nieuwe eigenaar. De Sneuper is verkrijgbaar bij de boekhandels op Ameland.

 

Ramen vertegenwoordigen heerlijkheid Ameland

 

De gebrandschilderde ramen staan symbool voor de onafhankelijke heerlijkheid Ameland, een ministaatje van 1425 tot 1798, binnen de Republiek. Dankzij de opbrengsten van de overzeese handel kon de prachtige hervormde kerk in Hollum herbouwd worden en werd die voorzien van 36 gebrandschilderde ramen. Op de ruitjes zijn scheepjes met de Amelander vlag afgebeeld waardoor dit de oudst bekende beeltenis van de Amelander vlag is (zie foto). Het voeren van een eigen vlag was in die tijd geen vanzelfsprekendheid. Na ruim 300 jaar duikt deze rijke geschiedenis in het buitenland weer op.

 

Hoe krijgen we de ramen terug op Ameland?

 

De ramen symboliseren een bijzondere periode uit de Amelander geschiedenis dus zou het geweldig zijn als de ramen weer op het eiland terugkeren. Daarvoor doen we een dringend beroep op uw vindingrijkheid. We komen graag met u in contact als u ideeën heeft om geld in te zamelen waarmee de ramen van de nieuwe eigenaar overgenomen kan worden. Een mooi voorbeeld is een crowdfundingsactie maar er zijn natuurlijk ook andere manieren te bedenken. Laat het ons weten via info@amelanderhistorie of reageer onder dit artikel. 

 

Voor vragen kunt u contact opnemen met Hans Zijlstra en Jacob Roep van de Historische Vereniging Noordoost Friesland.

 

Bekijk de 11 originele gebrandschilderde ramen>>>

 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Pôllepraat over de bevrijding van AmelandWaddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>