Boekpresentatie 'Ameland tussen Pinkegat en Borndiep'

Op 31 juli jl. vond de boekpresentatie van 'Ameland tussen Pinkegat en Borndiep' aan boord van Robbenboot MS Ameland plaats. Schrijfster Joke Mosterman had geen mooiere locatie voor de presentatie van haar boek kunnen kiezen. Het boek is een bundeling van interessante wetenswaardigheden over het eiland en de bewoners waarvoor Joke en haar man Theo het hele eiland hebben afgezocht en gefotografeerd. Het boek wordt als vervolg op het eerdere boek 'Ameland van Oost tot West' van wijlen Hans Bakker beschouwd dat indertijd door Jetta Klaassen-van den Brink werd uitgegeven. Zodoende werd aan haar het eerste exemplaar van 'Ameland tussen Pinkegat en Borndiep' overhandigd. De overhandiging is in het onderstaand filmpje te zien.

Vooraf bedankte Joke alle genodigden persoonlijk voor hun bijdragen aan het boek. Diverse Amelanders deelden hun kennis over de cultuur, natuur en geschiedenis voor dit boek. Bijzondere onderwerpen komen aan de orde, een selectie: de gouden ring die in 2012 op Ameland werd gevonden, de Amelander roots van Multatuli, bruinvissen, het ontstaan van Ameland en veel persoonlijke verhalen van Amelanders (kardinaal De Jong, Martin Jansen, Willem Theunis Metz, enz.). Ook ons platform Amelander Historie heeft op verzoek van Joke op verschillende wijzen een bijdrage geleverd. Het resultaat mag er zijn!

 

De afgelopen jaren heeft Joke aan het boek gewerkt. Daarvoor ontving ze onder meer de steun van Jikke Klaassen, dochter van Jetta Klaassen en eigenaar van Warenhuis van den Brink, die Joke aanmoedigde om het boek te schrijven. Een jaar geleden werd Klaas Touwen bereid gevonden om het boek uit te geven. Hij heeft het ook opgemaakt. Inmiddels is het boek bij de boekhandels op Ameland verkrijgbaar.

 

Klik hier om het boek te bestellen via onze website!

 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Waddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>