Pension Metz in Nes op Ameland

Pension Metz werd omstreeks 1899 gekocht door Pieter Metz en Grietje Mosterman. De vorige eigenaren waren Sijbrand Toren en Trijntje Brok.

 

Pension Metz in Nes op Ameland

Pieter Metz werd geboren op 6 februari 1852 te Nes als zoon van Pieter Foppes Metz (1817-1858) en Doortje Sipkes de Jong (1819-1895). Pieter was het derde kind uit dit gezin. Voor hem waren twee meisjes geboren met dezelfde naam en beiden zijn vroeg gestorven: Antje (1843-1844) en Antje (1849-1858). Pieter heeft zijn zusje maar 6 jaar gekend.

Na Pieter werd Sip nog geboren, later beter bekend als Dore Sip, (1855-1937). Pieter en Grietje trouwden op 22 oktober 1877. Pieter en Grietje kregen één kind: Pieter, geboren op 1 december 1877 en overleden op 12 april 1878. Hij mocht dus maar 4 maanden worden.

 

Pension Metz in Nes op Ameland 2

In 1925 kocht de weduwe Trijntje Olivier-Postma het pension. Zij was getrouwd met meester Anne Olivier op 26 oktober 1916 (Anne was een zoon van Anne Olivier en Aaltje Hofker). Anne overleed 2 jaar na hun huwelijk op 6 december 1918.

Op 4 oktober 1928 trouwt zij met Sipke Meijer, geboren in Dantumawoude en werd het huis verbouwd tot pension ’t Hoekje.

Trijntje, geboren op 11 december 1894, overlijdt op 10 november 1981. Sipke, geboren op 13 mei 1894, was al op 5 september 1974 overleden.

 

Pension Metz in Nes op Ameland 3

Zij hadden in 1963 het pand al verkocht aan Jan de Jong, die het in 1969 liet afbreken. In 1970 werd begonnen met het bouwen van een nieuw pand zoals het er nu uitziet. Een moderne slijterij en wijnhandel.

 

Door Meinte Bonthuis

 

N.B. Heeft u aanvullingen of opmerkingen op dit artikel? Plaats dan een reactie onder dit artikel!

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Zoek naar uw Amelander voorouders:

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Pôllepraat over de bevrijding van AmelandWaddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>