Nedergerecht van Ameland wordt gedigitaliseerd

Goed nieuws voor iedereen die onderzoek naar de (familie)geschiedenis op Ameland in de periode 1620-1810 doet. Vandaag hebben wij van Hans Laagland, collectievormer bij Tresoar, het bericht ontvangen dat het Nedergerecht van Ameland wordt gedigitaliseerd. In het kader van het Deltaplan Digitalisering, beter bekend als RedBot, is het Nedergerecht al volledig gedigitaliseerd. Intern worden de scans nu gecontroleerd voordat ze via de website van AlleFriezen raadpleegbaar zijn. Wanneer de scans op AlleFriezen worden geplaatst, is nog onbekend. Daarover zullen wij publiceren zodra er meer bekend is. 

 

nedergerecht Ameland

Het Nedergerecht van Ameland is een belangrijke bron voor genealogen en historici die onderzoek naar de geschiedenis van het eiland en de bewoners doen. Het nedergerecht omvat veel informatie over de rechtspraak op het eiland en over de verkoop van ontroerend goed. Er zijn niet veel schriftelijke bronnen over Ameland voor 1811 beschikbaar. De voornaamste bronnen voor die tijd zijn het nedergerecht (1619-1810) en de Nassause Domeinraad (1704-1810). Het nedergerecht is bij Tresoar in Leeuwarden ondergebracht en op microfishes te raadplegen. En de Nassause Domeinraad is in het Nationaal Archief in Den Haag te vinden. 

 

Dankzij de digitalisering van het nedergerecht wordt het nu mogelijk om de aktes van de boeken online in te zien. Dit scheelt voor menig onderzoeker veel tijd en geld. We verwachten dan ook dat veel onderzoekers hier voordeel van zullen hebben. Tot op heden zijn al enkele reces- en proclamatieboeken van het nedergerecht via onze beeldbank te bekijken. Ook hebben we recent foto's van stukken uit de Nassause Domeinraad over Ameland toegevoegd. We hopen dat de voortschrijdende digitalisering het aantrekkelijker voor mensen maakt om onderzoek naar de Amelander geschiedenis te gaan doen. 

nedergerecht Ameland
 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant!