Veteranendag - Anne de Jong

Neef Gerlof Molenaar ontdekte dat het mogelijk was om een mobilisatiekruis aan te vragen bij defensie voor personen die voor de Tweede Wereldoorlog gemobiliseerd waren voor het Nederlandse leger. Zodoende kreeg onze opa Anne G. de Jong, na 77 jaar, postuum een mobilisatiekruis.


Opa werd geboren op 25 oktober 1908. Hij was van de lichting 1928 en zat bij het 9e Regiment Infanterie, II bataljon. Hij werd 1 september 1939 Koningin Wilhelmina inspecteert de troepen op 3 april 1940ingekwartierd in Heemstede. Vlakbij vliegveld Valkenburg dat onder hun bewaking stond. In de ochtend van 10 mei, toen de Duitsers ons land binnenvielen, kreeg het bataljon van Anne de Jong opdracht te marcheren langs de kustweg langs Bennebroek-Hillegom-Sassenheim/Kerkbuurt. Daar stelden ze zich verdekt op tegen luchtaanvallen en wachtten verdere bevelen af. Een naastliggend regiment werd op dat moment aangevallen door twee vliegtuigen en daar vond onder meer de Amelander Jan van den Brink de dood. Om middernacht kreeg het bataljon opdracht om op te rukken richting Katwijk aan Zee en het terrein te zuiveren van vijanden. Het is dan 4 uur in de ochtend. Vervolgens werd er opgetrokken richting de Wassenaarse Slag. Het bataljon van opa maakte goede vooruitgang echter hun flanken vielen weg door een intensieve Duitse vuuractie. 

Het moet hier zijn gebeurd dat opa krijgsgevangen was gemaakt. Er was veel paniek en sommige manschappen trachtten te vluchten. De Duitsers Anne de Jong met zijn regiment in Heemstede ca. 1940namen hun krijgsgevangenen mee naar hotel Duinoord, vlakbij de Wassenaarse Slag. Dit hotel werd door de Nederlanders onder vuur genomen met mitrailleur- en artillerievuur. Uiteindelijk moest Nederland op 14 mei capituleren. De soldaten gingen in krijgsgevangenschap en werden uiteindelijk op 25 mei gedemobiliseerd.


Toen opa door de Duitsers werd krijgsgevangen gemaakt, werd hij vastgehouden samen met nog enkele soldaten in een boerderij tegen het duingebied aldaar. Het was omringd door allerlei sloten en greppels. Op dat moment was er een andere Nederlands bataljon dat de opdracht had om die boerderij met Duitsers te beschieten. Niet wetende dat daar Nederlandse krijgsgevangen waren. Eén van die soldaten was Pieter (van Metkes) Brouwer. Ze hadden hun kanon opgesteld richting die boerderij. Omdat ze zelf ook onder vuur lagen moesten ze de munitie al kruipend door de sloot bij het kanon brengen. Ze hadden de granaten liggen in de holte van hun knieën en zo kropen ze door de sloot. Het kanon werd geladen en gericht op de boerderij waar opa vastgebonden op de grond lag. Toen ze wilden afvuren, blokkeerde de granaat en het kanon was onbruikbaar. Veertig jaar later kon Pieter van Metkes dat nog verhalen en geëmotioneerd zei hij dat hij toen bijna Antke Trien vermoord had.
In de weken van krijgsgevangenschap maakte opa onder meer een portret van een paardenkop die altijd in de kamer is blijven hangen. Ook was Mobilisatie oorlogskruis Anne de Jong daar de houten eetlepel die hij daar maakte.


Een jaar later kwam er een foto van het graf van Dirk Oenema binnen van zijn weduwe. Zij bedankt Anne voor de bloemen en de vaas die nu op het graf stond. Oenema was van dezelfde leeftijd als opa en raakte daar gewond, hij overleed in augustus 1940.


Tijdens de mobilisatie zat Anne met zijn legeronderdeel in Heemstede. Hij raakte daar bevriend met de familie J.G. Prins. Zij waren waarschijnlijk werkzaam als beheerder in een kazerne. Na de demobilisatie kreeg Anne voor zijn familie op Ameland een jong poesje mee. Het poesje groeide op in Buren en kreeg de naam Bikkel. Het beest werd 18 jaar oud.

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Pôllepraat over de bevrijding van AmelandWaddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>