De butenwacht miënt altied dat se ut beter wete - Anne de Jong

Door Anne de Jong

 

Dries fan nijlân fertelde me us een keer een ferhaal wat hij hoart hët fan sien groatfader Dries Skoenmaker. Die had ut fan sie héét Pieter de Skoenmaker.Het waar foar 1900 dat ur met sware sturm een skip op strân lâg. Op de Hôn weer nou het baken is. Het waar een skip met lânverhuusers.De reddingsboat fan Nes werd te water laten in probeerde bei het skipte te kommen. Dat lukte niet want er sat nog sturm in het Drenkeling vastgebonden aan boordwater. Se konne niet digt genôg bei het skip komme om een haak ofer te goaien. De stuurman fan de reddingsboot riep; "dink om jim frouwen in kienes.". De boat was gedwongen om weer te vertrekken. De skipbreukelingen aan boord schreeuwden hâtferskeurend toen de reddingsboat weer fertrok. Er satte 27 minsen in het want fast knoopt. De boat skommelde swaar. Toen ut de andere ochtès weer ligt werd waren alle mìnsen op het skip verdwenen. Der spoelde masten in skeepshoät an met soms een inkele ledemaat erân fast bônnen.


Ik hew in het boek fan Jan Andries Blaak ofer het reddingswezen an het soeken weest in deer kom ik het feraal teugen ofer een skipbreuk fan een onbekende Noorse driemastschoener op 4 december 1895. Dat moet het selfde wesen. In kranteberichten fan die tééd staan ferwietingen an de bemanning fan de reddingsboat dat se laf waren. De foarsitter fan de plaatselijke commissie nam het op foar sien stuurman. De omstandugheden waren swaar in het materiaal waar slegt. Ok hier geldt dat de beste stuurlui an wal staan oftewel 'de butenwacht miënt altied dat se ut beter wete.' 

 

Heeft u ook prachtige verhalen? In het Nederlands of Amelands? Stuur ze naar ons op!

Voor de rubriek 'An ut woard' zijn we altijd op zoek naar verhalen van Amelander bodem. Bijzondere verhalen mogen niet verloren gaan en moeten vastgelegd worden. Ze moeten gedeeld worden en dat kan via dit platform Amelander Historie. Heeft u ook een bijzonder verhaal? In het Nederlands of Amelands? We plaatsen het graag op deze site!

Mail uw verhaal naar info@amelanderhistorie.nl

 

 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Pôllepraat over de bevrijding van AmelandWaddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>