Och Moeke hoor eens even - Lia Hoekstra

In mijn lagere schooltijd (1954-1960) op de Openbare school in Hollum was zingen een vak, waarop je werd beoordeeld voor een rapportcijfer (8).

In de novembermaand werd hard geoefend om de sinterklaasliedjes zo mooi mogelijk te laten klinken op de grote dag, 5 december.

Dan werd  het gymnastieklokaal omgetoverd tot theaterzaal, met op het podium voor het wandrek  de stoel van Sinterklaas, daarnaast het prachtige kleine orgeltje van ome Minne Kanger. Rijen gymbanken dienden als zitplaats voor de schoolkinderen en daaromheen was  ruimte voor het publiek: ouders, familie en dorpsgenoten. Meester Hoeve was regisseur en dirigent, ome Minne met de subtiele klanken van dit kleine orgeltje was het orkest. Het grote koor bestond uit leerlingen van de hele school. Als iedereen was verzameld, kinderen en publiek, kon de voorstelling beginnen. Gespannen, op z’n zondags uitgedost met mooie kleren en een strik in het haar, waren we er klaar voor. Om in de stemming te komen werden eerst bekende sinterklaasliedjes gezongen en zo werd de spanning opgebouwd.

 

Sinterklaas op de OLS in Hollum op Ameland

Foto beschikbaar gesteld door Minne Kanger

 

En dan waren daar Sint en Piet. Dit keer geen nep Sinterklaas en Piet, nee het was de echte Sint, die hele oude waardige heer uit Spanje, die alles van iedereen wist. Het besef dat die deftige stem verdacht veel op die van onze ome Jaap Klaassen leek, was er toen nog niet. En die lenige Piet, die tot bovenin het wandrek klom onze buurman Klaas Zandstra, nee geen denken aan.

 

Na de begroeting met vrolijk gezang uit misschien wel honderd kinderkelen kwam Sinterklaas aan het woord. Eerst werd de eilandpolitiek besproken en veel dorpsgenoten werden tot grote hilariteit op de hak genomen. Daarna ging het dikke boek voor de kinderen open en al of niet zongen zij een liedje met begeleiding van ome Minne op het kleine orgeltje.

Och Moeke hoor eens even – een pop had ik zo graag- zou Sinterklaas ze geven – als ik er hem om vraag – moe lacht en zei ik weet het niet – je moet het maar eens vragen Griet.

 

Aan het einde van het schoolfeest stond de schimmel buiten te wachten en liet Sinterklaas zien dat paardrijden hem ook niet vreemd was. Met begeleider Feestelijke optocht van sinterklaas door Hollum op AmelandHannes de Jong (lid van de oudercommissie) werd een feestelijke rondrit door het dorp gemaakt, het muziekkorps voorop, onder grote belangstelling van de Hollumers.

En dan daarna, naar eilander traditie Grote Sunneklaas en de volgende ochtend körfke zoeken.

 

©Lia Hoekstra

November 2015

 

Naschrift:

Het orgeltje van ome Minne was eigendom van de Doopsgezinde gemeente in Hollum en werd voor de gelegenheid vervoerd naar het gymnastieklokaal van de OLS. Tegenwoordig wordt het beschouwd als antiek en heeft het een ereplaats naast de preekstoel.

 

Lees het verhaal 'Orgeltje van oom Minne'>>>

 
Deel uw herinneringen aan sinterklaas met de schrijver! Reageer onder dit verhaal.

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Waddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>