Och Moeke hoor eens even - Lia Hoekstra

In mijn lagere schooltijd (1954-1960) op de Openbare school in Hollum was zingen een vak, waarop je werd beoordeeld voor een rapportcijfer (8).

In de novembermaand werd hard geoefend om de sinterklaasliedjes zo mooi mogelijk te laten klinken op de grote dag, 5 december.

Dan werd  het gymnastieklokaal omgetoverd tot theaterzaal, met op het podium voor het wandrek  de stoel van Sinterklaas, daarnaast het prachtige kleine orgeltje van ome Minne Kanger. Rijen gymbanken dienden als zitplaats voor de schoolkinderen en daaromheen was  ruimte voor het publiek: ouders, familie en dorpsgenoten. Meester Hoeve was regisseur en dirigent, ome Minne met de subtiele klanken van dit kleine orgeltje was het orkest. Het grote koor bestond uit leerlingen van de hele school. Als iedereen was verzameld, kinderen en publiek, kon de voorstelling beginnen. Gespannen, op z’n zondags uitgedost met mooie kleren en een strik in het haar, waren we er klaar voor. Om in de stemming te komen werden eerst bekende sinterklaasliedjes gezongen en zo werd de spanning opgebouwd.

 

Sinterklaas op de OLS in Hollum op Ameland

Foto beschikbaar gesteld door Minne Kanger

 

En dan waren daar Sint en Piet. Dit keer geen nep Sinterklaas en Piet, nee het was de echte Sint, die hele oude waardige heer uit Spanje, die alles van iedereen wist. Het besef dat die deftige stem verdacht veel op die van onze ome Jaap Klaassen leek, was er toen nog niet. En die lenige Piet, die tot bovenin het wandrek klom onze buurman Klaas Zandstra, nee geen denken aan.

 

Na de begroeting met vrolijk gezang uit misschien wel honderd kinderkelen kwam Sinterklaas aan het woord. Eerst werd de eilandpolitiek besproken en veel dorpsgenoten werden tot grote hilariteit op de hak genomen. Daarna ging het dikke boek voor de kinderen open en al of niet zongen zij een liedje met begeleiding van ome Minne op het kleine orgeltje.

Och Moeke hoor eens even – een pop had ik zo graag- zou Sinterklaas ze geven – als ik er hem om vraag – moe lacht en zei ik weet het niet – je moet het maar eens vragen Griet.

 

Aan het einde van het schoolfeest stond de schimmel buiten te wachten en liet Sinterklaas zien dat paardrijden hem ook niet vreemd was. Met begeleider Feestelijke optocht van sinterklaas door Hollum op AmelandHannes de Jong (lid van de oudercommissie) werd een feestelijke rondrit door het dorp gemaakt, het muziekkorps voorop, onder grote belangstelling van de Hollumers.

En dan daarna, naar eilander traditie Grote Sunneklaas en de volgende ochtend körfke zoeken.

 

©Lia Hoekstra

November 2015

 

Naschrift:

Het orgeltje van ome Minne was eigendom van de Doopsgezinde gemeente in Hollum en werd voor de gelegenheid vervoerd naar het gymnastieklokaal van de OLS. Tegenwoordig wordt het beschouwd als antiek en heeft het een ereplaats naast de preekstoel.

 

Lees het verhaal 'Orgeltje van oom Minne'>>>

 
Deel uw herinneringen aan sinterklaas met de schrijver! Reageer onder dit verhaal.

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau!