Mijn oude knuffelbeer en tante Kaatje

Lange felrood gelakte nagels, het zijn mijn eerste en enige herinneringen aan tante Kaatje.. Het zal 1949 geweest zijn, toen ze Charles Henry Robinson beschikbaar gesteld Lia Hoekstranaar Ameland kwam om het graf van haar gesneuvelde zoon te bezoeken. Haar naam was Catherine Amelia Clarice Robinson.

Op 26 juli 1940 probeerde een RAF vliegtuig, een Blenheim IV, met als piloot Charles Henry Robinson, een noodlanding te maken op de Boschplaat tussen Ameland en Terschelling. Door de klap werd het lichaam van de piloot samen met het radiotoestel uit het toestel geslingerd. Het vliegtuig is doorgegleden in een diepe geul, waardoor het onmogelijk was het te bergen noch de overige bemanningsleden te vinden. Op 29 juli werd het lichaam van piloot Robinson met militaire eer op het kerkhof van Hollum begraven. Hij was nog maar 21 jaar. In 1952 volgde herbegrafenis op het oorlogskerkhof Jonkersbos bij Nijmegen.

Tante Kaatje werd na de oorlog op Ameland ontvangen om het graf van haar zoon te bezoeken, niet alleen door de officiële instanties, maar ook in huiselijke kring van onze familie. 
Bartle Hoekstra, mijn vader, was door zijn werk bij de gemeente Ameland en als vrijwilliger bij de Nederlandse Oorlogsgraven Stichting zeer betrokken bij de ontvangst van deze families. Hij sprak een aardig woordje Engels, maar onze oom Monte (Visser) sprak het vloeiend door zijn verblijf op zee en in Engeland gedurende de oorlog. 
Bij haar bezoek aan het jonge gezin Hoekstra bracht zij voor het tweejarig dochtertje een Engels knuffelbeertje mee, gevuld met stro.

 

Ome Monte Visser en tante Kaatje beschikbaar gesteld Lia HoekstraHet jonge gezin Hoekstra beschikbaar gesteld Lia HoekstraMijn oude knuffelbeertje beschikbaar gesteld Lia Hoekstra

Bijschrift foto's. Boven: Charles Henry Robinson. Links: oom Monte en tante Kaatje, midden: het jonge gezin Hoekstra en rechts het oude knuffelbeertje van Lia Hoekstra.

Het beertje is bijna 70 jaar lang gekoesterd evenals de herinnering aan die felrode nagels…

© Lia Hoekstra

 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Pôllepraat over de bevrijding van AmelandWaddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>