Genealogische tip: familiearchief van Amelander Historie

Sinds april 2014 heeft het platform Amelander Historie een familiearchief waar stamboomonderzoekers met Amelander voorouders elkaar kunnen ontmoeten. In een besloten ruimte is het mogelijk om genealogische gegevens, zoals foto's, verhalen en data, met elkaar uit te wisselen. Inmiddels nemen er ruim 150 genealogen deel aan dit familiearchief. Regelmatig worden zij via nieuwsberichten en nieuwsbrieven van de laatste genealogische bronnen, gegevens en tips op de hoogte gebracht. Tevens helpen wij mee met het oplossen van genealogische vraagstukken. In zekere zin is het familiearchief dus een genealogisch netwerk waar iedereen aan kan deelnemen!

 

Ontmoetingsplek

 

Regelmatig krijgen wij via onze genealogische database Amelanders of per mail een vraag van een verre nazaat van een Amelander familie. In dat Banner familiearchief Amelander Historiegeval helpen wij graag bij het zoeken naar antwoorden op deze vraag. Toch lukt het ons niet altijd om dat te vinden. We stellen dan voor om die vraag in het familiearchief te plaatsen. 140 deelnemers weten natuurlijk meer dan wij! Zo introduceren wij stamboomonderzoekers van Amelander afkomst in het netwerk. Uiteindelijk worden op deze wijze veel antwoorden gevonden maar nog leuker is het als twee of meer deelnemers dezelfde voorouders blijken te hebben. Als verre verwanten kun je gegevens met elkaar delen waardoor je stamboom weer verder groeit. 

 
 

Delen is vermenigvuldigen

 

Stelt u zich voor: u heeft jarenlang genealogisch onderzoek naar uw familie gedaan. Vervolgens bent u tevreden met alle informatie die u heeft gevonden. Alle  onderzoeksgegevens stopt u in een doos die u op zolder of in een kast zet. En u kijkt er niet meer naar om... Herkent u dit? Dat is toch zonde! Heeft u daarvoor alle gegevens uitgezocht? Natuurlijk niet! Voor uw naaste familieleden (als ze geïnteresseerd zijn) of gewoon voor u zelf. Het is toch veel mooier als deze gegevens een goed doel krijgen en ergens voor kunnen dienen? Een boek wordt immers ook geschreven om te worden gelezen en dus niet om alleen voor de sier in de boekenkast te staan. Zo moeten stambomen, oude foto's en verhalen ook worden gedeeld. Ze zijn meer dan het bewaren waard en mogen dus niet verloren gaan. 

Dus deel uw genealogische gegevens met andere genealogen. En daarvoor leent het familiearchief zich bij uitstek! De gegevens liggen dan niet op straat want het familiearchief is een besloten ruimte. En ervaring leert: delen leidt tot vermenigvuldigen. Dat wil zeggen dat twee genealogen meer weten dan één en ze elkaar aanvullen. 

 

 

Doe mee aan het genealogisch netwerk van Amelander Historie

 

Heeft u ook vragen over uw familiegeschiedenis? Of heeft u juist veel gegevens over uw familie die u graag wilt delen? Dan nodigen wij u uit voor deelname aan ons familiearchief. U wordt dan onderdeel van het netwerk en kunt van alle boven beschreven mogelijkheden gebruik maken. U kunt via deze link een toegangsverzoek indienen of mail naar info@amelanderhistorie.nl Daarna activeren wij uw account!

 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Zoek naar uw Amelander voorouders:

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Pôllepraat over de bevrijding van AmelandWaddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>