Foppe de Jong deel 1

Als we het hebben over "de groten van Ameland" dan mag deze man zeker niet ontbreken. We praten dan over het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Niet alleen als timmerman en aannemer heeft hij zijn sporen verdiend, ook door veel andere activiteiten heeft hij zijn sporen op Ameland verdiend. Dit zal in dit artikel hopelijk duidelijk worden.

1. Zijn levensgeschiedenis:

Foppe werd geboren op 28 april 1855 als zoon van Pieter Sipkes de Jong en Janke Foppes Metz. Hij had nog 8 broers en zussen en was 2e van het gezin.

Op 24 jarige leeftijd, 25 januari 1880, trouwde hij met Ieke Mosterman, dochter van Jan Hendriks Mosterman en Janke Jacobs de Boer. Ieke werd geboren op 9 december 1852. Uit hun huwelijk kwamen maar liefst 11 dochters !!!!! 

5 van deze dochters zijn getrouwd, 2 stierven op vrij jonge leeftijd en.........4 bleven ongehuwd. Het verhaal deed op Ameland de ronde dat Foppe zijn dochters hier niet allemaal kwijt kon....ze hadden teveel kwaliteiten.

Janke trouwde met Pieter Kiewied, Trijntje trouwde met (Joeke) Willem Kiewiet, Janette met J.Boerhof. Dochter Ieke en Hendrika trouwden met Andries Metz. Nadat Ieke met Andries was getrouwd overleed ze na 5 jaar. 6 jaar later trouwde dochter Hendrika met Andries.

Foppe overleed op 91 jarige leeftijd op 18 januari 1947. Ieke overleed op 16 augustus 1926, op 73 jarige leeftijd.

Tot zover dit stuk geschiedenis.... Lees het vervolg deel 1, 2 en 3 onderaan dit artkel.

Foppe en Ieke de Jong

Foppe en Ieke  (foto Richard Kiewiet)

Jeanet, Pietje, Coba en zittend Jelske de Jong

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Vier dochters van Foppe en Ieke (foto Richard Kiewiet)

    V.l.n.r. Jeanet, Pietje, Coba en zittend Jelske.

 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Zoek naar uw Amelander voorouders: