Foppe de Jong deel 4

Foppe als exploitant veerdiensten

In 1904 schreef Foppe in op de veerdienst Holwerd-Ameland en Oostmahorn-Schiermonnikoog. Om met deze laatste te beginnen, schreef hij het eerste jaar in met een bedrag van fl. 5540,00 per jaar. Om de reden dat op Schiermonnikoog geen goede schepen aanwezig waren, liet hij een schip bouwen te IJlst. Dit schip, de "Schiermonnikoog" werd op 3 december 1904 te water gelaten. De bouwkosten bedroegen fl.10.000,00. Later werd dit schip "Friesland" gedoopt, toen een tweede "Schiermonnikoog" was gebouwd. De onderneming daar bracht nogal wat onkosten met zich mee, zoals de aanschaf van een wagen voor het postvervoer: fl. 298,62 en 2 paarden met toebehoren voor fl.1196,28. Tevens 3 petten voor de bemanning voor fl.5,50 ! Ondanks deze grote uitgaven, bracht de dienst toch nog winst op.

Scheepsmodel van de postboot

Scheepsmodel van de postboot "Schiermonnikoog"

 

Op de veerdienst Holwerd-Ameland had Foppe ingeschreven voor fl.3460,00. De dienst werd uitgevoerd met de "Ameland I" : gebouwd bij de machinefabriek D.W. van Rennes te  Utrecht. Een schip groot 22 m. lang, 4 m. breed en een ongeladen diepgang van 60 centimeter met het bouwjaar 1901. Het schip was geschikt voor 100 personen en 2000 kg vracht. Helaas was er nogal eens motorstoring met dit schip. Dit veroorzaakte ongenoegen, zowel bij de passagiers als bij de bemanning die er mee moest varen. Ook het postvervoer liep menigmaal vertraging op.

Naast het passagiersvervoer verzorgde Foppe ook het veevervoer van Ameland naar Holwerd. In 1905 werden overgevaren: 230 koien, 186 kalveren, 35 paarden en 45 veulens. In hetzelfde jaar werden 6000 volwassenen en 103 kinderen vervoerd. In 1906 was dat aantal: 5800 volwassenen, 234 kinderen en 49 militairen. Het loon van de bemanning bedroeg in dat jaar (1 januari- 1 oktober):

Kapitein Klaas Jongsma fl. 624,00

Stuurman Molenaar fl. 416,00

Dekknecht Molenaar fl. 260,00

Voerman S. Metz fl. 551,35

E. Colmer te Holwerd fl. 365,00

G.Aagjes te Holwerd fl. 156,00

In 1907 nam Foppe de veerdienst aan voor fl. 10.050,00 per jaar. Er werd steeds minder winst gemaakt, maar een vaste bron van inkomsten kwam uit het postvervoer, waar de Posterijen jaarlijks fl.2400,00 voor betaalden. De verdere inkomsten moesten komen uit de passagiers, vee- en vrachtvervoer. Militairen hadden in die tijd een goedkoop tarief. Aan lonen werd jaarlijks fl. 2552,95 uitbetaald, inclusief voor de voerman. Reeds in 1908 kwamen er ook al gezelschappen naar Ameland, van zanggezelschappen tot kindergroepen.

Het loon van de kapitein/stuurman bedroeg fl. 12,50 per week, de 1e knecht verdienden fl.10,00 en de 2e fl. 6,50 per week.

In 1913 heeft Foppe de veerdiensten beëindigd. Een zekere de Vries was toen de laagste inschrijver.....

 

Dit is het laatste artikel over Foppe de Jong (MB)

Motorboot Ameland

 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Zoek naar uw Amelander voorouders:

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Pôllepraat over de bevrijding van AmelandWaddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>