De Sneuper 119: de Amelander families Colmer en Adema

Het herfstnummer van 2015 De Sneuper 119, ledenblad van HVNF, heeft als coververhaal 'Dokkumer zeeheld in Slag bij Kamperduin'. Cover De Sneuper 119Tijdens deze zeeslag in 1797 was Dooitzen Eelkes Hinxt kapitein op de Beschermer. Nykle Dijkstra heeft hiermee een prachtig verhaal tot in detail uitgezocht en beschreven!

 

Wibo Boswijk beschrijft in zijn artikel 'Een Friese love story in de 17e eeuw' de aankoop van 17e eeuwse Friese portretschilderijen en het bijzondere verhaal van Lisck van Eysinga en Hessel van Meckema wat daaraan gekoppeld is. Er is zelfs een link met de beroemde astronoom Tycho Brahe!

 

Eendenkooienkenner Gerard Mast verwonderde zich al langer over hoe het nu zat met die zilveren knoopjes met daarop vogeltjes. Op een veiling kocht hij een samengestelde band en zocht de achtergronden uit. Een artikel in het Fries voor de liefhebbers!

 

Verder leest u in het derde deel van de serie 'De familie Egas uit Holwerd' over o.a. de Amelandse Aaltje Colmer die in 1898 met Klaas Egas in Ternaard trouwde. Aaltje Klazes Colmer was dienstmeid in Murmerwoude (nu Damwoude) en een dochter van de zeeman Klaas Colmer en Geertruida Bakker. Klaas' broer Cornelis Colmer woonde in het witte huisje bij de dijk naar de pier van Holwerd. Klaas Egas en Aaltje Colmer kregen acht kinderen waarvan één dochter Aaltje (1903-1981) op Ameland met de landbouwer Andries Adema trouwde (1900-1976). Dit artikel bevat waardevolle historische gegevens over Ameland

 

De vaste rubrieken staan ook weer vol met onderhoudende verhalen en verrassende foto's.

 

Inhoudsopgave:

Historische Vereniging Noordoost Friesland

Historie & Streekgeschiedenis

 • ‘Der helden lauwerkroon' voor Hinxt, Nykle Dijkstra
 • Graftrommels in Dantumadiel, Kor Postma
 • Fugeltjeknopen, ferwurke ta hingsel, Gerard Mast
 • Friese love story uit de 17e eeuw, Wibo Boswijk

 

Genealogie & Familiegeschiedenis

 • De familie Egas uit Holwerd, deel 3 en slot, Klaas Egas

 

Rubrieken & Columns

 • Column: Je mutte mar hoare...,Ihno Dragt
 • Heraldiek: wapen en vlag van Holwerd en Jouswier, Rudolf Broersma
 • Veldpost WO I: Een doodgewone Jan Soldaat, Hilda Bouta
 • Diaconierekeningen: Men werd niet oud, Piet de Haan 

 

Digitaal, Actueel & Varia

 • Tweede boek over 4H-Dorpen 'Neat is foar ivich', Mient Hof
 • Ingeboekt: Vrouwenbrieven uit 1600 - 1800, Hans Zijlstra 
 • Website & blog: Zilverwerk & scheepswrak, Hans Zijlstra 
 • Herdruk Geschiedenis van Dokkum. U kunt nog intekenen!

 

De Sneuper is verkrijgbaar bij de boekenhandels in Hollum, Nes en Buren op Ameland. 

 

AGENDATIP

Op zaterdag 24 oktober houdt de Historische Vereniging Noordoost Friesland de najaarsbijeenkomst op Ameland en u bent van harte welkom! Tijdens deze dag staat de geschiedenis van Ameland centraal en wordt een gevarieerd programma aangeboden. U kunt zich nog tot 1 oktober aanmelden via penningmeester@hvnf.nl

Meer info>>>

 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle: