Najaarsbijeenkomst 24 oktober 2015 van HVNF op Ameland

De Historische Vereniging Noordoost Friesland houdt op 24 oktober haar najaarsbijeenkomst op Ameland. Het is de eerste keer voor de vereniging dat zij Banner Historische Vereniging Noordoost Friesland te Dokkumde bijeenkomst op een Waddeneiland organiseert. Ameland en Schiermonnikoog vallen onder het interessegebied van de vereniging. Zo stonden diverse artikelen over Ameland in de afgelopen nummers van De Sneuper. Daarbij was de serie artikelen over de gebrandschilderde ramen van de hervormde kerk in Hollum zeer indrukwekkend. Na publicatie van het eerste artikel werden maar liefst 3 originele, gebrandschilderde ramen ontdekt! Al met al voldoende reden voor de leden om met eigen ogen de kerk te zien waar deze prachtige ramen ooit in zaten. 

 

Het programma voor deze dag bestaat uit het bezoeken van de musea Sorgdrager in Hollum en Swartwoude in Buren. Verder zal er door Pieter Jan Borsch een lezing over de Amelander geschiedenis in hotel De Klok in Buren worden gegeven en sluit het programma met een bezoek aan de hervormde kerk in Hollum

 

Amelanders zijn van harte welkom zich op deze dag aan te sluiten en het programma te volgen. Daarbij hebben donateurs van stichting 'De Ouwe Pôlle' het voorrecht gratis toegang tot de bovenstaande musea te hebben. Ook is er voldoende gelegenheid om met leden kennis te maken en uw kennis over de rijke Amelander geschiedenis te delen. Tot slot kunt u recente uitgaven van De Sneuper bekijken en aanschaffen. 

 

De vereniging stelt het op prijs, dat u voor 1  augustus 2015 aangeeft of u wilt deelnemen. Amelanders betalen maximaal €17,50 (excl. lunch is €10,-) voor deelname aan deze mooie dag. U kunt zich per mail opgeven via secretaris@hvnf.nl Ook voor vragen over het programma kunt u naar dit e-mailadres mailen.

 

Voorlopige programma najaarsbijeenkomst 24 oktober van HVNF Gebrandschilderd raam van hervormde kerk te Hollum

11.00                     aankomst in Buren bij het Juttersmuseum

12.00                     lunch, gevolgd door een lezing

13.30                     met de bus naar Hollum

13.45                     aankomst in Hollum bij museum Sorgdrager

15.15                     bezoek aan de Nederlands Hervormde Kerk/gelegenheid tot bijpraten en bezichtigen van de kerk en begraafplaats.

16.00                     verzamelen bij de bus en vertrekken naar de pier bij Nes.

 

 

<<< TIP: schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief >>>

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Pôllepraat over de bevrijding van AmelandWaddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>