Najaarsbijeenkomst Historische Vereniging Noordoost Friesland op Ameland

Op zaterdag 24 oktober 2015 hield de Historische Vereniging Noordoost Friesland haar najaarsbijeenkomst op Ameland. Anders dan vorige bijeenkomsten was deze op een eiland gepland. Ruim 50 leden hadden zich voor deze dag opgegeven. De dag begon goed want de boot was op tijd én het was redelijk weer.

 

Om 10.45 kwam de bus met de leden bij landbouw- en juttersmuseum Swartwoude in Buren aan. Daar stond directeur Joop de Jong van de Amelander musea de leden op te wachten. Binnen werden de leden welkom geheten en stond er koffie klaar. De groep was te groot voor een rondleiding door het museum dus werd het in tweeën gedeeld. Eén groep kreeg een rondleiding van Jan Oud en de andere groep kreeg een presentatie van Joop de Jong over de organisatie van de Amelander musea.

 

Na een uur was het bezoek aan dit museum voorbij en was het etenstijd. De groep toog naar hotel De Klok waar de tafels gedekt en wel klaar stonden. Daar konden alle ca. 60 personen plaatsnemen. Onder de aanwezigen waren namelijk ook drie bestuursleden van Stichting ‘De Ouwe Pôlle’ die speciaal voor deze dag waren uitgenodigd. Ook Pieter Jan Borsch was mee die na de geslaagde maaltijd een zeer boeiende lezing over de geschiedenis van Ameland gaf. U kunt hieronder deze lezing bekijken:

 

 

Het programma was goed gevuld waardoor de tijd goed in de gaten gehouden moest worden. Pieter Jan Borsch was nog niet helemaal klaar met zijn lezing toen secretaris Arjen Dijkstra hem aan de tijd herinnerde. De bus stond al weer voor het hotel om de leden naar de volgende bestemming te brengen: Hollum. Daar zou een bezoek aan museum Sorgdrager gebracht worden. Om 13.45 stond de bus voor het museum en verzamelden alle leden zich in de hal. Daar werd de groep in drieën gesplitst: één groep kreeg een rondleiding van Jan Oud, één groep kon rondkijken en de laatste groep kon met podcatchers een audiotour door de Amelander geschiedenis volgen.

 

Na een uur was ook dit onderdeel van het programma ten einde en liepen alle leden via de prachtige Oosterlaan richting de hervormde kerk in Hollum. In het kwartaalblad De Sneuper nr. 111 en 115 stonden twee artikelen over de gebrandschilderde ramen van de hervormde kerk in Hollum. Vandaar dat de organisatoren hadden besloten om de dag bij deze prachtige kerk te laten eindigen, waar ooit de 36 gebrandschilderde ramen hingen. Als verrassing liet dhr. Hakman zijn origineel gebrandschilderde raam zien en vertelde over de bijzondere geschiedenis. Ondertussen konden de leden de kerk en de begraafplaats bezichtigen en werd er bovenin de kerk koffie gedronken. De tijd vloog voorbij want 15.50 stond de bus alweer klaar die de leden voor de 16.30 uur boot naar Nes bracht.

 

En zo kwam er een eind aan een geslaagde najaarsbijeenkomst op Ameland. Wie weet, is de volgende keer Schiermonnikoog aan de beurt…

 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle: