Symposium 'Wadden op de kaart'

Op donderdagmiddag 15 oktober organiseert Tresoar, in samenwerking met de Waddenacademie, het symposium 'Wadden op de kaart'. Aan de hand van historische kaarten van het Waddengebied geven schrijver Kester Freriks, landschapsarchitect Els van der Laan en historicus Albert Buursma hun visie op dit buitenbeentje van de Nederlandse natuurgebieden.

 

​Dagvoorzitter Meindert Schroor vertelt vanuit zijn positie als directeur Cultuurhistorie bij de Waddenacademie over Tresoar en de contouren van een Kaperskaart van Schiermonnikoogtoekomstige internationale Waddenbibliotheek. Het symposium, inclusief lunch, vindt vanaf 12:00 uur plaats in het gebouw van Tresoar en is gratis toegankelijk.

 

Er zijn polders, maar verder is alles anders aan de Wadden. De zeeweringen verstuiven, hele eilanden wandelen en de zilte watervlakte naar het vasteland verdient de naam 'zee' nauwelijks. Landschap en klimaat, mens en cultuur, infrastructuur en economie zijn anders en dus kenmerkend. De eilanden, maar ook de aangrenzende kuststrook, kennen hun eigen historie: gemeenschappelijk en ieder afzonderlijk met een eigen identiteit.

 

Vanuit het historisch belang van dit veelzijdige gebied organiseren Tresoar, de Waddenacademie en de Waddenvereniging het symposium 'Wadden op de kaart'. Naast de lezingen over het Waddengebied naar aanleiding van historische kaarten uit het Fries Kaartenkabinet, zijn er korte presentaties ('pitches') van bijzondere initiatieven, wordt de digitale versie van het standaardwerk 'Ecology of the Wadden Sea' aangeboden aan auteur W.J. Wolff en wordt de vierjaarlijkse proefschriftprijs van de Waddenacademie uitgereikt.

 

Gedurende de maand oktober, de Maand van de Geschiedenis, worden in het gebouw van Tresoar diverse historische Waddenfilms vertoond, geselecteerd door het Fries Film Archief. Uit de collectie van Tresoar wordt een aantal bijzondere kaarten van de Wadden tentoongesteld.

Aan deelname aan het symposium 'Wadden op de Kaart' zijn geen kosten verbonden. Aanmelden is gewenst en kan via info@tresoar.nl of 058-7890789.

 

In het kort:
Wat: Symposium: Wadden op de Kaart
Sprekers: Kester Freriks, Els van der Laan, Albert Buursma, Meindert Schroor e.a.
Organisatie: Tresoar, Waddenacademie, Waddenvereniging
Wanneer: Donderdagmiddag 15 oktober
Waar: Tresoar (Boterhoek 1, Leeuwarden)
Tijd: Inloop vanaf 12:00 uur, inclusief lunch. Het inhoudelijke programma begint om 13:00 uur.
Entree: Gratis, opgave via info@tresoar.nl

 

<<< TIP: schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief >>>

 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Pôllepraat over de bevrijding van AmelandWaddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>