Symposium 'Wadden op de kaart'

Op donderdagmiddag 15 oktober organiseert Tresoar, in samenwerking met de Waddenacademie, het symposium 'Wadden op de kaart'. Aan de hand van historische kaarten van het Waddengebied geven schrijver Kester Freriks, landschapsarchitect Els van der Laan en historicus Albert Buursma hun visie op dit buitenbeentje van de Nederlandse natuurgebieden.

 

​Dagvoorzitter Meindert Schroor vertelt vanuit zijn positie als directeur Cultuurhistorie bij de Waddenacademie over Tresoar en de contouren van een Kaperskaart van Schiermonnikoogtoekomstige internationale Waddenbibliotheek. Het symposium, inclusief lunch, vindt vanaf 12:00 uur plaats in het gebouw van Tresoar en is gratis toegankelijk.

 

Er zijn polders, maar verder is alles anders aan de Wadden. De zeeweringen verstuiven, hele eilanden wandelen en de zilte watervlakte naar het vasteland verdient de naam 'zee' nauwelijks. Landschap en klimaat, mens en cultuur, infrastructuur en economie zijn anders en dus kenmerkend. De eilanden, maar ook de aangrenzende kuststrook, kennen hun eigen historie: gemeenschappelijk en ieder afzonderlijk met een eigen identiteit.

 

Vanuit het historisch belang van dit veelzijdige gebied organiseren Tresoar, de Waddenacademie en de Waddenvereniging het symposium 'Wadden op de kaart'. Naast de lezingen over het Waddengebied naar aanleiding van historische kaarten uit het Fries Kaartenkabinet, zijn er korte presentaties ('pitches') van bijzondere initiatieven, wordt de digitale versie van het standaardwerk 'Ecology of the Wadden Sea' aangeboden aan auteur W.J. Wolff en wordt de vierjaarlijkse proefschriftprijs van de Waddenacademie uitgereikt.

 

Gedurende de maand oktober, de Maand van de Geschiedenis, worden in het gebouw van Tresoar diverse historische Waddenfilms vertoond, geselecteerd door het Fries Film Archief. Uit de collectie van Tresoar wordt een aantal bijzondere kaarten van de Wadden tentoongesteld.

Aan deelname aan het symposium 'Wadden op de Kaart' zijn geen kosten verbonden. Aanmelden is gewenst en kan via info@tresoar.nl of 058-7890789.

 

In het kort:
Wat: Symposium: Wadden op de Kaart
Sprekers: Kester Freriks, Els van der Laan, Albert Buursma, Meindert Schroor e.a.
Organisatie: Tresoar, Waddenacademie, Waddenvereniging
Wanneer: Donderdagmiddag 15 oktober
Waar: Tresoar (Boterhoek 1, Leeuwarden)
Tijd: Inloop vanaf 12:00 uur, inclusief lunch. Het inhoudelijke programma begint om 13:00 uur.
Entree: Gratis, opgave via info@tresoar.nl

 

<<< TIP: schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief >>>

 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 
 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle en mis niets meer van de Amelander cultuur!

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>