Stranding van de m.s. Fortuna

In de ochtend van 26 januari 1949 strandde het Duitse motorschip m.s. 'Fortuna’ ten noorden van Ballum. Het schip was onderweg van Hamburg naar Rotterdam en door de mist vast komen te zitten. Aanvankelijke pogingen om het schip los te trekken, mislukten. Het heeft dagen geduurd voordat het schip zijn reis kon hervatten. Hoe het uiteindelijk is gelukt, lezen we in verschillende kranten uit die tijd.

 

Woensdag 26 januari

 

Waarschijnlijk raakte door de mist het 300 ton metende Duitse motorschip 'Fortuna' op weg van Hamburg via Rotterdam naar Düsseldorf, geladen met mais, vast op het Noorderstrand bij Ballum. Omstreeks 7.30 uur ontdekte de vijfkoppige bemanning de Hollumer vuurtoren maar toen was het te laat. Het schip ligt hoog op het strand en één van de bemanning zag kans het schip te verlaten en heeft te voet de stranding gemeld. Aanvankelijke pogingen van Terschellinger sleepboten van de firma Doeksen om het schip los te krijgen mislukten. Ook de reddingsboot uit Hollum de 'Abraham Fock' voer uit.

`s Avonds bleven de sleepboten 'Stortemelk' en 'Oceaan' bij het schip evenals de reddingboot 'Abraham Fock'. Bij vloed heeft men nog een vergeefse poging gedaan om het schip los te trekken.

 

Donderdag 27 januari

 

Vanmorgen is er een tweede, vergeefse poging gedaan om het schip los te trekken. Het schip zakte steeds verder weg in het zand. Wel slaagde men er in het schip enkele meter te verhalen waardoor het nu met de voorsteven naar zee gericht is. De mensen zijn begonnen met het lossen van de lading mais om het schip te kunnen lichten. Dit zal tijdelijk in een pakhuis worden opgeslagen. De Amelander bevolking probeert zoveel mogelijk van de lading te bemachtigen wat ze als veevoer kunnen gebruiken. Sommige deskundigen menen dat het schip vanavond bij hoogwater vlot kan komen.

 

Vrijdag 28 januari

 

Het Duitse motorschip 'Fortuna' is gisteravond om 21.10 uur door de sleepboten 'Stortemelk' en 'Oceaan' van de rederij Doeksen vlot getrokken. Het schip is nu onderweg naar de haven van West-Terschelling en zal vandaar de reis naar Rotterdam vervolgen met als eindbestemming Düsseldorf.

Links politieagent T. van der Made en rechts het gestrande schip m.s. 'Fortuna'.

Links politieagent T. van der Made en rechts het gestrande schip m.s. 'Fortuna'. (Foto: T. van der Made) 

 

Bijzonder triplexbord met boodschap over de Fortuna

 

Van Arjen Brouwer uit Ballum kregen we een foto van een triplexbord met een hele bijzonderde tekst over de stranding van de Fortuna. Bij het opknappen van zijn huis aan de Nesserweg zo'n 6 jaar geleden, stuitte hij op dit triplexbord dat in het plafond zat. 

 

Triplexbord met tekst over de stranding van de m.s. Fortuna op Ameland   

 

Op het bord staat de volgende tekst:

Het 300 ton metende schip “Fortuna”(Hamburg) is gister 23 januari 1949 wegens zware mist bij paal 5 vastgelopen. De sleepboten van Doeksen zijn bezig om het los te slepen dat  tot nu toe nog niet is gelukt. Het schip het een lading mais aan boord.

Vandaag 24e jan 1949 hebben ze de lading over boord gezet wat voor de boeren een feest was. J. de boer en  [niet goed leesbaar] D C De Boer

 

Het moge duidelijk zijn dat de boeren op Ameland blij met de lading van dit schip waren. Opvallend is de datum '24 januari 1949'  op het bord terwijl het schip pas twee dagen later gestrand is. Waarschijnlijk een foutje? 

 

Geraadpleegde bronnen:

-          Leeuwarder Courant;

-          Heerenveensche koerier;

-          Dagblad van het Noorden;

-          De Waarheid.

 

Weet u wie de feestende boeren waren? Woonden ze in Ballum? Reageer! 

 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Pôllepraat over de bevrijding van AmelandWaddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>