140 jaar geleden: donaties voor St. Clemenskerk

Precies 140 jaar geleden was men ook bezig met het werven van donaties voor de bouw van de St. Clemenskerk. Toen was hij echter nieuw en nu moet hij herbouwd worden. In de krant De Tijd (godsdienstig-staatkundig dagblad) werd gedurende de periode 1 juli tot en met 31 december 1873 vrijwel dagelijks bekend gemaakt welke donaties voor de bouw van de St. Clemenskerk waren binnengekomen. Aan het eind van 1873 was de totale opbrengst ruim 2.300 gulden wat omgerekend ruim 22.000 euro is. Wij hebben al deze donaties in een overzicht bijeen gebracht. Bij nadere beschouwing zijn leuke patronen te onderscheiden. Sommige donateurs wilden liever anoniem blijven, anderen gaven alleen hun initialen op en tevens waren er mensen die voor een bemoedigende spreuk kozen (zie d.d. 18 t/m 26 juli 1873). Tot slot zien we ook geregeld woonplaatsen voorbij komen, zoals Warmond waar pastoor Scholten priester was geweest, voordat hij naar Ameland ging, . Een veel terugkerende plaatsnaam is het Friese Irnsum. De reden voor deze grote betrokkenheid bij de bouw van de kerk is ons tot op heden onbekend gebleven. Mogelijk zou u ons dat kunnen vertellen.

 

Al met al zou het tot in 1879 duren voordat de kerk gereed was en in gebruik kon worden genomen. Het werd plechtig door de deken van Leeuwarden ingezegend. Anno 2013 wordt op Ameland gecollecteerd voor de wederopbouw van de St. Clemenskerk. Inmiddels is er al een bedrag van 30.000 euro verzameld dankzij de giften van vele donateurs. Toch moet het resterende bedrag van 70.000 euro nog bijeen gebracht worden. Langs deze weg doet het team van Amelanderhistorie u een oproep uw steentje hieraan bij te dragen. Klik hier voor meer informatie.

 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 
 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle en mis niets meer van de Amelander cultuur!

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>