Overzichtstentoonstelling Barbara Hofker deze zomer in cultuurhistorisch museum Sorgdrager

Barbara Hofker en Jan de Vries

Wie van paarden en tegelschilderkunst houdt moet deze zomer een bezoek brengen aan het cultuurhistorisch museum Sorgdrager. Daar, in de expositieruimte, hangen meer dan zestig werkstukken van Barbara Hofker-Esser.

De expositie werd donderdag 28 maart geopend en dat was een primeur in meerdere opzichten. Het was voor het eerst dat werk van Barbara wordt geëxposeerd en het was de eerste keer dat Jan de Vries een tentoonstelling mocht openen. Dat Jan hiervoor was gevraagd was niet zo verwonderlijk; Jan is vanaf 1989 voorzitter van de Stichting Paardenreddingboot Ameland. Zie daar de relatie want, zoals Jan in zijn speech verwoordde, “paarden en de reddingboot spelen een belangrijke rol in het leven van Barbara en mij.”

Jan de Vries tijdens zijn speech. Rechts de schrijfster van het boek, Joke Mosterman

Jan vervolgde dat Barbara “bevlogen en enthousiast” kan vertellen over haar werk. Ze is zeer kritisch en een werkstuk is zelden perfect. “Ik geloof dat er maar een stuk of drie helemaal goed zijn”, grapte Jan.

Barbara was “verbluft en verbijsterd” over de grandioze medewerking die ze had ondervonden bij de organisatie van de expositie waarvan ze, zonder daar op uit te zijn, de aanstichter was. Barbara zag dat Amelander kunstenaars exposeerden in het Amelander Cultuurmuseum, de voormalige kerk aan het Kerkplein in Nes. Daar hangt echter alleen werk voor de verkoop, “en”, zei Barbara, “dat heb ik niet.”

Maar exposeren in het Sorgdrager kon wel, zodoende is tot 25 oktober een selectie van haar werk te zien in het museum in Hollum. Bij deze grote overzichtstentoonstelling is een gelijknamig boek uitgegeven. Dit prachtige naslagwerk met veel foto’s van tegelschilderkunst is door Joke Mosterman van verhalen voorzien en in een historische context geplaatst.

Het boekje is in de museumwinkels verkrijgbaar voor 15,00 euro. Lees meer op: https://www.amelanderhistorie.nl/products/tegelkunst-op-ameland-barbara-hofker.

De tachtigste verjaardag van Barbara vormt mede de aanleiding tot het samenstellen van de expositie en het uitgeven van het boek.

Vanaf 1990 raakte Barbara in de ban van de tegelschilderkunst. Na haar opleiding bij Henk en Maaike Oswald (die ook bij de opening aanwezig waren) in de Harlinger Aardewerk- en Tegelfabriek richtte ze in het reddingboothuuske in Nes haar atelier in. Ze vervaardigde zo’n duizend tegels met paarden en veulens, het was haar specialiteit. Ze kreeg bestellingen voor onder andere gelegenheidstegels zoals 200 geboortetegels en maakte tussen de 150 en 160 tegeltableaus.

Barbara Hofker-Esser signeert het boek met overzichtswerk van tegels

Barbara is dochter van een kunstenaarsechtpaar. Vader Piet was beeldhouwer en moeder Dora een bekend aquarellist. Het gezin Esser woonde in een kunstenaarsomgeving, een flat met acht beeldhouwersateliers en 24 schilderateliers.

Vader Piet organiseerde studiereizen naar Ameland. De groep logeerde in Nes bij Hotel Hofker en zo leerde Barbara haar latere man Klaas kennen, met wie ze in 1968 trouwde. En wat een geluk, ook hij was stapelgek op paarden.

Foto's: Jordy van den Berg

 

 

 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle en mis niets meer van de Amelander cultuur!

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>