Oud muuranker van Cammingha Slot in Ballum gevonden

Muuranker van het voormalige Cammingha Slot in BallumWerktuig en bijl gevonden bij boerderij in Ballum

Foto links: muuranker van het Cammingha Slot, rechts: werktuig en bijl.

 

Een tijdje terug zijn bij het slopen van de oude boerenschuur van H.B. van der Meij in Ballum een aantal ijzeren voorwerpen gevonden. De voorwerpen lagen bij elkaar ongeveer een meter onder de fundering. Onder deze voorwerpen bevinden zich een muuranker, bijl en een werktuig. Bij het bekijken van deze voorwerpen kreeg men het vermoeden dat het muuranker van het voormalige Cammigha Slot afkomstig is. Dit werd in 1828 gesloopt. Om meer zekerheid te krijgen, werd contact met Albert Reinstra (specialist kerkelijke bouwkunst) van de Rijksdienst voor Culturele Erfgoed opgenomen. Hij onderschrijft de theorie dat het muuranker van het Cammingha Slot afkomstig is.

 

Detail van tekening van het Cammingha Slot met muurankers

Detail van muurankers op het Cammingha Slot getekend door J. Gardenier Visscher

 

De heer Reinstra:’Het lange object is inderdaad een representatief muuranker waarvan het zeer waarschijnlijk is dat het onderdeel is geweest van het slot dat in 1828 werd gesloopt. Gezien de vormen zou het heel goed uit omstreeks 1604 kunnen dateren, toen het gebouw volgens de literatuur (Noomen, Stinzen) grondig moet zijn verbouwd.’ Op de tekening van J. Gardenier Visscher uit het eind van de 18de eeuw zijn muurankers op het Slot waar te nemen. Ook lijkt het gevonden muuranker veel op een anker van een gebouw uit 1653 in Harlingen (zie foto).

 

Muuranker op gebouw in Harlingen uit 1653

Dit muuranker op een gebouw in Harlingen uit 1653 lijkt veel op het gevonden anker in Ballum. (foto: A. Reinstra)

 

De twee andere voorwerpen zijn moeilijk te dateren. Reinstra denkt dat het voorwerp met de schroefdraad een werktuig is waarmee iets kon worden geklemd of opgespannen. Dit gezien het oog aan het draadeinde met de wartels.

 

Gevonden Ijzerresten onder boerderij in Ballum

Andere ijzerresten gevonden onder de afgebroken boerderij

 

Waarschijnlijk heeft men bij het afbreken van het Slot deze voorwerpen en de andere resten als ijzerafval in een kuil bij de boerenschuur gedumpt. De boerderij ligt vlakbij de plek waar ooit het Slot heeft gestaan dus is dit niet ondenkbaar. Zo wordt na bijna 200 jaar weer een bijzonder stukje geschiedenis ontdekt!

 

Bekijk meer oude bodemvondsten van Ameland>>>

 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 
 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

NIEUW: Teken nu in op het boek 'Tegelkunst op Ameland' van Barbara Hofker-Esser

In de zomer van 2024 is er werk van Barbara Hofker - Esser in het Cultuur en Historischmuseum Sorgdrager op Ameland te zien.Intekenactie Tegelkunst op Ameland - Barbara Hofker Bij deze overzichtstentoonstelling van ruim 60 kunstwerken wordt dit boekje uitgegeven. 
Het is een naslagwerk met veel foto’s van prachtige Amelander tegelkunst, allemaal naar eigen ontwerp van Barbara Hofker. Joke Mosterman schreef de verhalen achter de tegels en plaatste Amelander tegeltableaus in een historische context.
 
Het boekje is nu al te bestellen voor een intekenprijs van 12,50 euro. In de museumwinkels is dit prachtige naslagwerk vanaf 28 maart verkrijgbaar voor 15,00 euro. 
 
64 + 4 pagina’s
Soft en glossy omslag
21 x 21 cm
 

<<< Doe mee aan de intekenactie: klik hier om in te tekenen! >>>

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle en mis niets meer van de Amelander cultuur!

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>