Oud muuranker van Cammingha Slot in Ballum gevonden

Muuranker van het voormalige Cammingha Slot in BallumWerktuig en bijl gevonden bij boerderij in Ballum

Foto links: muuranker van het Cammingha Slot, rechts: werktuig en bijl.

 

Een tijdje terug zijn bij het slopen van de oude boerenschuur van H.B. van der Meij in Ballum een aantal ijzeren voorwerpen gevonden. De voorwerpen lagen bij elkaar ongeveer een meter onder de fundering. Onder deze voorwerpen bevinden zich een muuranker, bijl en een werktuig. Bij het bekijken van deze voorwerpen kreeg men het vermoeden dat het muuranker van het voormalige Cammigha Slot afkomstig is. Dit werd in 1828 gesloopt. Om meer zekerheid te krijgen, werd contact met Albert Reinstra (specialist kerkelijke bouwkunst) van de Rijksdienst voor Culturele Erfgoed opgenomen. Hij onderschrijft de theorie dat het muuranker van het Cammingha Slot afkomstig is.

 

Detail van tekening van het Cammingha Slot met muurankers

Detail van muurankers op het Cammingha Slot getekend door J. Gardenier Visscher

 

De heer Reinstra:’Het lange object is inderdaad een representatief muuranker waarvan het zeer waarschijnlijk is dat het onderdeel is geweest van het slot dat in 1828 werd gesloopt. Gezien de vormen zou het heel goed uit omstreeks 1604 kunnen dateren, toen het gebouw volgens de literatuur (Noomen, Stinzen) grondig moet zijn verbouwd.’ Op de tekening van J. Gardenier Visscher uit het eind van de 18de eeuw zijn muurankers op het Slot waar te nemen. Ook lijkt het gevonden muuranker veel op een anker van een gebouw uit 1653 in Harlingen (zie foto).

 

Muuranker op gebouw in Harlingen uit 1653

Dit muuranker op een gebouw in Harlingen uit 1653 lijkt veel op het gevonden anker in Ballum. (foto: A. Reinstra)

 

De twee andere voorwerpen zijn moeilijk te dateren. Reinstra denkt dat het voorwerp met de schroefdraad een werktuig is waarmee iets kon worden geklemd of opgespannen. Dit gezien het oog aan het draadeinde met de wartels.

 

Gevonden Ijzerresten onder boerderij in Ballum

Andere ijzerresten gevonden onder de afgebroken boerderij

 

Waarschijnlijk heeft men bij het afbreken van het Slot deze voorwerpen en de andere resten als ijzerafval in een kuil bij de boerenschuur gedumpt. De boerderij ligt vlakbij de plek waar ooit het Slot heeft gestaan dus is dit niet ondenkbaar. Zo wordt na bijna 200 jaar weer een bijzonder stukje geschiedenis ontdekt!

 

Bekijk meer oude bodemvondsten van Ameland>>>

 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Pôllepraat over de bevrijding van AmelandWaddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>