Bijzondere gouden ring terug op Ameland

Adellijke ring mogelijk van een Van Cammingha

In het voorjaar van 2012 werd een oude gouden ring in het weiland nabij het gemeentehuis in Ballum op Ameland gevonden. De vinder zette foto’s van deze bijzondere vondst op een forum die later door een Amelander werden opgemerkt. Pogingen om de ring op Ameland te houden liepen op niets uit. Even leek het erop dat de ring via een buitenlandse veiling zou verdwijnen waarmee Ameland een rijke bodemvondst zou verliezen. Inmiddels heeft de ring een nieuwe eigenaar en zal de ring in het museum Sorgdrager in Hollum worden geëxposeerd.

 

De gouden ring kwam boven nadat het stuk land met een metaaldetector was doorzocht. Op de plek van het huidige gemeentehuis stond vroeger het Camminghaslot (1425-1829). Bij thuiskomst zette een vriend van de vinder foto’s van de ring op het forum Muntenbodemvondsten waar hij later door Jacob Roep, beheerder van de website Amelander historie, werd opgemerkt. Deze zocht contact om te horen wat de plannen met de ring waren. Men wilde graag dat de ring op Ameland zou blijven waarop oud-conservator van het Fries Museum, Evert Kramer, namens de vinder contact opnam met Joop de Jong, directeur van Stichting Amelander Musea (STAM).

 

Helaas beschikte de stichting over onvoldoende financiële middelen om de ring te kunnen kopen. Ook liepen de onderhandelingen met een Amelander particulier op niets uit. De ring leek voorgoed uit beeld te verdwijnen, toen men besloot de ring op een buitenlandse veiling te koop aan te bieden. Gelukkig belandde de ring in goede handen. Afgelopen week nam de nieuwe eigenaar contact op met Jacob Roep en gaf aan de ring graag op Ameland te laten exposeren. Daarvoor werd opnieuw contact gezocht met STAM-directeur De Jong, die hiertoe meer dan bereid was. In overleg werd besloten om de ring tijdelijk op te nemen in de expositie van het museum Sorgdrager in Hollum.

 

Onderzoek naar afkomst ring
In tussentijd wordt onderzocht van wie de ring geweest zou kunnen zijn en door wie het is gemaakt. Het Camminghaslot werd in de periode 1425-1681 door de adellijke familie Van Cammingha bewoond. Uit diverse observaties door deskundigen is gebleken dat de ring in een uitzonderlijke goede staat verkeert. Zo ziet het glas van de ring er nog volledig gaaf uit. Waarschijnlijk is de ring in de periode 1550-1600 vervaardigd. De vindplaats en de datering van de ring doen vermoeden dat de ring ooit door een Van Cammingha is gedragen.

 

Op de ring staan geen tekens, zoals een meesterteken of keurmerk, die meer over de maker kunnen vertellen. Waarschijnlijk is de bijzondere ring in de periode van de Renaissance in Nederland vervaardigd. Het is duidelijk dat de maker over goede expertise beschikte blijkens de manier waarop de ring vervaardigd is. Wellicht dat in de toekomst meer over de maker en de drager van de ring bekend zal worden.  

 

De ring wordt vanaf 5 augustus tot eind november 2014 in het museum Sorgdrager in Hollum geëxposeerd.

 

Gouden ring in het Sorgdragermuseum op Ameland

De gouden ring

 

<<< TIP: schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief >>>

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Pôllepraat over de bevrijding van AmelandWaddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>