Bijzondere gouden ring terug op Ameland

Adellijke ring mogelijk van een Van Cammingha

In het voorjaar van 2012 werd een oude gouden ring in het weiland nabij het gemeentehuis in Ballum op Ameland gevonden. De vinder zette foto’s van deze bijzondere vondst op een forum die later door een Amelander werden opgemerkt. Pogingen om de ring op Ameland te houden liepen op niets uit. Even leek het erop dat de ring via een buitenlandse veiling zou verdwijnen waarmee Ameland een rijke bodemvondst zou verliezen. Inmiddels heeft de ring een nieuwe eigenaar en zal de ring in het museum Sorgdrager in Hollum worden geëxposeerd.

 

De gouden ring kwam boven nadat het stuk land met een metaaldetector was doorzocht. Op de plek van het huidige gemeentehuis stond vroeger het Camminghaslot (1425-1829). Bij thuiskomst zette een vriend van de vinder foto’s van de ring op het forum Muntenbodemvondsten waar hij later door Jacob Roep, beheerder van de website Amelander historie, werd opgemerkt. Deze zocht contact om te horen wat de plannen met de ring waren. Men wilde graag dat de ring op Ameland zou blijven waarop oud-conservator van het Fries Museum, Evert Kramer, namens de vinder contact opnam met Joop de Jong, directeur van Stichting Amelander Musea (STAM).

 

Helaas beschikte de stichting over onvoldoende financiële middelen om de ring te kunnen kopen. Ook liepen de onderhandelingen met een Amelander particulier op niets uit. De ring leek voorgoed uit beeld te verdwijnen, toen men besloot de ring op een buitenlandse veiling te koop aan te bieden. Gelukkig belandde de ring in goede handen. Afgelopen week nam de nieuwe eigenaar contact op met Jacob Roep en gaf aan de ring graag op Ameland te laten exposeren. Daarvoor werd opnieuw contact gezocht met STAM-directeur De Jong, die hiertoe meer dan bereid was. In overleg werd besloten om de ring tijdelijk op te nemen in de expositie van het museum Sorgdrager in Hollum.

 

Onderzoek naar afkomst ring
In tussentijd wordt onderzocht van wie de ring geweest zou kunnen zijn en door wie het is gemaakt. Het Camminghaslot werd in de periode 1425-1681 door de adellijke familie Van Cammingha bewoond. Uit diverse observaties door deskundigen is gebleken dat de ring in een uitzonderlijke goede staat verkeert. Zo ziet het glas van de ring er nog volledig gaaf uit. Waarschijnlijk is de ring in de periode 1550-1600 vervaardigd. De vindplaats en de datering van de ring doen vermoeden dat de ring ooit door een Van Cammingha is gedragen.

 

Op de ring staan geen tekens, zoals een meesterteken of keurmerk, die meer over de maker kunnen vertellen. Waarschijnlijk is de bijzondere ring in de periode van de Renaissance in Nederland vervaardigd. Het is duidelijk dat de maker over goede expertise beschikte blijkens de manier waarop de ring vervaardigd is. Wellicht dat in de toekomst meer over de maker en de drager van de ring bekend zal worden.  

 

De ring wordt vanaf 5 augustus tot eind november 2014 in het museum Sorgdrager in Hollum geëxposeerd.

 

Gouden ring in het Sorgdragermuseum op Ameland

De gouden ring

 

<<< TIP: schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief >>>

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 
 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle en mis niets meer van de Amelander cultuur!

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>