Inventarisatie waardevolle grafmonumenten in de gemeente Ameland

In 2001 is een inventarisatie gemaakt van alle waardevolle grafmonumenten in de gemeente Ameland. Deze inventarisatie bestaat uit twee categorieën te weten: grafmonumenten ouder dan tweehonderd jaar deze zijn benoemd als monument en grafmonumenten ouder dan honderd jaar zijn benoemd als waardevol! Beide categorieën zijn van zoveel waarde dat ze beschermd moeten worden en behouden moeten blijven.

 

Het doel en het advies aan het gemeentebestuur was om in eerste instantie de oudste categorie als eerste te restaureren en daarna de grafmonumenten ouder dan honderd jaar.

In het ‘lijvige’ rapport werd het gemeentebestuur geadviseerd om ten aanzien van onderhoud  en behoud van de grafmonumenten een beleid te ontwikkelen, dit mede op advies van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Zie onderstaande opmerking;

 

De deskundigen van de Rijksdienst zijn eveneens van mening dat de begraafplaatsen op Ameland zeer waardevolle grafmonumenten bevatten.

Aan het gemeentebestuur wordt geadviseerd om met betrekking tot het gebruik van de begraafplaatsen een beleid vast te stellen.

 

De restauratie van de monumentale grafmonumenten heeft plaatsgevonden na 2001. Daarvoor is een restauratieadvies opgesteld door Anske de Boer uit Franeker een deskundige op dit gebied. Zo heeft de heer de Boer meegewerkt aan de grote restauratie van het grafmonument van Willem van Oranje.

 

De plannen die de gemeente Ameland nu heeft met ons funerair erfgoed baart ons en vele met ons grote zorgen. Immers het is onze geschiedenis, onze historie die verloren dreigt te gaan met al zijn gewone menselijke herinneringen. Herinneringen aan een bekende zeevaarder, aan een bekende onderwijzer, zelfs aan Neerlands grootste schrijver Multatuli.  

 

            Zonder verleden geen heden, zonder heden geen toekomst.

 

Met andere woorden als men zijn geschiedenis kent, heeft men al veel geleerd.

 

Door Douwe Hzn. de Boer, 23 november 2015

 

Bekijk de inventarisatie van waardevolle grafmonumenten:

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant! 
 
 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Waddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>