Inventarisatie waardevolle grafmonumenten in de gemeente Ameland

In 2001 is een inventarisatie gemaakt van alle waardevolle grafmonumenten in de gemeente Ameland. Deze inventarisatie bestaat uit twee categorieën te weten: grafmonumenten ouder dan tweehonderd jaar deze zijn benoemd als monument en grafmonumenten ouder dan honderd jaar zijn benoemd als waardevol! Beide categorieën zijn van zoveel waarde dat ze beschermd moeten worden en behouden moeten blijven.

 

Het doel en het advies aan het gemeentebestuur was om in eerste instantie de oudste categorie als eerste te restaureren en daarna de grafmonumenten ouder dan honderd jaar.

In het ‘lijvige’ rapport werd het gemeentebestuur geadviseerd om ten aanzien van onderhoud  en behoud van de grafmonumenten een beleid te ontwikkelen, dit mede op advies van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Zie onderstaande opmerking;

 

De deskundigen van de Rijksdienst zijn eveneens van mening dat de begraafplaatsen op Ameland zeer waardevolle grafmonumenten bevatten.

Aan het gemeentebestuur wordt geadviseerd om met betrekking tot het gebruik van de begraafplaatsen een beleid vast te stellen.

 

De restauratie van de monumentale grafmonumenten heeft plaatsgevonden na 2001. Daarvoor is een restauratieadvies opgesteld door Anske de Boer uit Franeker een deskundige op dit gebied. Zo heeft de heer de Boer meegewerkt aan de grote restauratie van het grafmonument van Willem van Oranje.

 

De plannen die de gemeente Ameland nu heeft met ons funerair erfgoed baart ons en vele met ons grote zorgen. Immers het is onze geschiedenis, onze historie die verloren dreigt te gaan met al zijn gewone menselijke herinneringen. Herinneringen aan een bekende zeevaarder, aan een bekende onderwijzer, zelfs aan Neerlands grootste schrijver Multatuli.  

 

            Zonder verleden geen heden, zonder heden geen toekomst.

 

Met andere woorden als men zijn geschiedenis kent, heeft men al veel geleerd.

 

Door Douwe Hzn. de Boer, 23 november 2015

 

Bekijk de inventarisatie van waardevolle grafmonumenten:

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant! 
 
 

Meer Amelander Historie:

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland' en duik in de geschiedenis van Ameland

Sinds 1957 zet stichting 'De Ouwe Pôlle' zich in voor het behoud van het Amelander erfgoed en stimuleren we onderzoek en publicaties over de cultuurhistorie. Onze stichting bezit drie musea en geeft drie keer per jaar 'De Pôllepraat' uit boordevol verhalen over Ameland. In de winter organiseren we lezingen over Ameland voor onze donateurs. Steun onze stichting en musea en ontvang vanaf 12,50 euro het donateursblad 'De Pôllepraat' bij u thuis! 

>>>> Klik hier om donateur te worden. Met uw steun bewaren we het verleden voor de toekomst! <<<<

Ontvang de digitale Amelander Historie Krant

✔Iedere maand onze verhalen, foto's en boeken per mail ✔ Na bevestiging ontvangt u een e-book over Ameland ✔Afmelden kan altijd en is eenvoudig ✔Het is 100% gratis en u zit nergens aan vast ✔ Ruim 2.000 mensen gingen u voor!