Gemeente Ameland gaat grafzerken van begraafplaatsen verwijderen

Onlangs heeft het college van burgemeester en wethouders een lijst van Waardevolle Grafzerken Begraafplaatsen Gemeente Ameland vastgesteld. Op deze lijst zijn graven opgenomen die van historische betekenis zijn of waarvan de grafbedekking een opvallende kwaliteit heeft. Deze lijst ligt nu voor zes weken ter inzage op het gemeentehuis. U kunt de lijst hier online raadplegen. 

 

De grafzerken die niet op de lijst voorkomen en niet op een graf geplaatst zijn, worden binnenkort van de begraafplaatsen verwijderd. Gerrit Ailjes van TuinenDit betekent dat de gemeente diverse, oude grafzerken van de begraafplaatsen laat verwijderen. Mocht u hierover meer informatie over vragen hebben dan kunt u contact opnemen met het Klant Contact Centrum via telefoonnummer (0519) 555 555.

 

Vanmiddag kregen we van Ank Koster een mail met het trieste nieuws dat de grafstenen van haar voorouders Gerrit Ailjes van Tuinen (zie foto) en Bregje Dirks de Vries ook niet op de lijst voorkomen. Dit betekent dat deze grafzerken ook zullen worden verwijderd. Naast deze grafstenen zullen veel meer verdwijnen. Wij raden u aan de bovenstaande lijst dan ook goed te bekijken en bij vragen contact met gemeente Ameland op te nemen. Volg ook de gemeenteraad en het nieuws voor verdere ontwikkelingen. Wij houden u op de hoogte!

 

UPDATE:

Bestuurslid Meinte Bonthuis van de cultuurhistorische Stichting 'De Ouwe Pôlle' meldt dat er al actie ondernomen is. De stichting heeft in een brief bezwaar aangetekend en zal binnenkort met de gemeente om de tafel. Verder blijkt de lijst meer dan 10 jaar oud te zijn en alleen monumenten te bevatten die toen geregistreerd zijn. Wellicht zal de lijst bij een nieuwe evaluatie worden uitgebreid.

 

Nieuwe evaluatie van grafstenen

 
Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 23 november hebben diverse fracties vragen aan het college gesteld over het plan van het verwijderen van oude grafstenen. Daarop heeft burgemeester Albert de Hoop verklaart dat in de komende vijf weken kenners van de Amelander historie betrokken zullen worden bij een nieuwe evaluatie van de grafstenen. Na die zes weken zullen de grafstenen die buiten de evaluatie vallen, worden verwijderd. 

 

  Wordt vervolgd...

 

Lees over de totstandkoming van de lijst waardevolle grafmonumenten>>>

 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 
 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle en mis niets meer van de Amelander cultuur!

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>