Gemeente Ameland gaat grafzerken van begraafplaatsen verwijderen

Onlangs heeft het college van burgemeester en wethouders een lijst van Waardevolle Grafzerken Begraafplaatsen Gemeente Ameland vastgesteld. Op deze lijst zijn graven opgenomen die van historische betekenis zijn of waarvan de grafbedekking een opvallende kwaliteit heeft. Deze lijst ligt nu voor zes weken ter inzage op het gemeentehuis. U kunt de lijst hier online raadplegen. 

 

De grafzerken die niet op de lijst voorkomen en niet op een graf geplaatst zijn, worden binnenkort van de begraafplaatsen verwijderd. Gerrit Ailjes van TuinenDit betekent dat de gemeente diverse, oude grafzerken van de begraafplaatsen laat verwijderen. Mocht u hierover meer informatie over vragen hebben dan kunt u contact opnemen met het Klant Contact Centrum via telefoonnummer (0519) 555 555.

 

Vanmiddag kregen we van Ank Koster een mail met het trieste nieuws dat de grafstenen van haar voorouders Gerrit Ailjes van Tuinen (zie foto) en Bregje Dirks de Vries ook niet op de lijst voorkomen. Dit betekent dat deze grafzerken ook zullen worden verwijderd. Naast deze grafstenen zullen veel meer verdwijnen. Wij raden u aan de bovenstaande lijst dan ook goed te bekijken en bij vragen contact met gemeente Ameland op te nemen. Volg ook de gemeenteraad en het nieuws voor verdere ontwikkelingen. Wij houden u op de hoogte!

 

UPDATE:

Bestuurslid Meinte Bonthuis van de cultuurhistorische Stichting 'De Ouwe Pôlle' meldt dat er al actie ondernomen is. De stichting heeft in een brief bezwaar aangetekend en zal binnenkort met de gemeente om de tafel. Verder blijkt de lijst meer dan 10 jaar oud te zijn en alleen monumenten te bevatten die toen geregistreerd zijn. Wellicht zal de lijst bij een nieuwe evaluatie worden uitgebreid.

 

Nieuwe evaluatie van grafstenen

 
Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 23 november hebben diverse fracties vragen aan het college gesteld over het plan van het verwijderen van oude grafstenen. Daarop heeft burgemeester Albert de Hoop verklaart dat in de komende vijf weken kenners van de Amelander historie betrokken zullen worden bij een nieuwe evaluatie van de grafstenen. Na die zes weken zullen de grafstenen die buiten de evaluatie vallen, worden verwijderd. 

 

  Wordt vervolgd...

 

Lees over de totstandkoming van de lijst waardevolle grafmonumenten>>>

 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Pôllepraat over de bevrijding van AmelandWaddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>