Heemkundeproject 'Op avontuur op Ameland' van start

Op Avontuur op Ameland
In dit project voor Amelander scholen wordt aandacht geschonken aan onze eilander natuur, cultuur, geschiedenis en dialect. Op een Logo op avontuur op Amelandhedendaagse wijze wordt dit onder de aandacht van de Amelander schoolkinderen gebracht. Al het educatiemateriaal voor dit heemkundeproject is te vinden op de website. Hierdoor wordt het eiland het lokaal ingehaald en waar mogelijk gaan de klassen ‘d’r op uut’.

 

Volgens de initiatiefnemers van dit plan, Peter Kienstra en Joke Mosterman, begint achter iedere boom weer een nieuw avontuur. “Ameland heeft de kinderen veel moois te bieden, het is een schateiland waar de spannendste avonturen voor kinderen klaarliggen”. Voor de eilander leerlingen is er nog veel “Ameland” om te verkennen. De basis voor deze Ameland-lessen is de verhaallijn van de tweeling Tim en Tamara. Deze kinderen komen ‘van de wal’. Onder leiding van een echte Amelander jutter gaan ze op avontuur. Deze oudere man, die ze al snel ‘opa Sippelaar’ noemen, vertelt ze de mooiste verhalen en samen ontdekken ze alles over dit spannende eiland. Van oost naar west, van de Kooi tot Hollum, van zeehond tot rode bosmier, van Ritskemoai tot Hidde Kat, van vroeger tot nu en van de lente tot en met de winter.

 

Op vrijdag 1 september start het project. Alle schoolkinderen van de vier basisscholen van groep 5 t/m groep 8 gaan deze middag varen met de Robbenboot op het Wad. Gedeputeerde Klaas Kielstra zal het project officieel gaan openen en natuurlijk doet hij dat op het Wad!

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant! 
 
 

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Pôllepraat over de bevrijding van AmelandWaddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>