Gestrand, Gered, Geborgen van Thijs Gras (verantwoordingsversie 2.0)

Op 29 november 2016 is het boek “Gestrand, gered, geborgen. De strandingen van de ‘Malmö’ en de ’Tartar’ bij Ameland, november 1928” uitgekomen. In dit boek vindt u een rijk geïllustreerde beschrijving van de complexe redding en berging van een tweetal Scandinavische schepen geladen met hout die voor de kust van Ameland tijdens stormen zijn gestrand. Aan deze gebeurtenissen kleven tal van interessante aspecten die een leuk beeld geven van hoe dat er in die tijd op Ameland aan toe ging. 

 

Het boek is het resultaat van een diepgaand onderzoek in allerlei verschillende bronnen zoals de (voornamelijk Friese) kranten uit die tijd, het rijke archief van de firma Doeksen van Terschelling, die met de berging belast was, het archief van de Burgemeester/strandvonder van Ameland, het archief van de KNRM, het archief van de Raad voor de Scheepvaart, geschreven en ongeschreven herinneringen van betrokkenen, gerechtelijke archieven en zelfs kranten en archieven uit Zweden.

 

De verantwoordingsversie bevat de tekst uit het boek met de noten. Zo kunt u zien op welke bronnen de schrijver zijn onderzoek heeft gebaseerd. Zoals u ziet, staan in deze versie geen afbeeldingen. Daarvoor wordt naar het boek verwezen. Deze kunt u kopen bij alle boekhandels op Ameland voor slechts €14,95. Daarnaast is het boek bij de Funke op Terschelling en de Afûk in Leeuwarden verkrijgbaar. U kunt het boek online bestellen via HHS Uitgeverij

 

Iedereen die wat te melden heeft over de strandingen van de ‘Malmö’ en de ’Tartar’, wordt van harte uitgenodigd contact op te nemen met de auteur Thijs Gras of de beheerder van de site Amelander Historie

 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant! 
 
 
 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

NIEUW: Teken nu in op het boek 'Tegelkunst op Ameland' van Barbara Hofker-Esser

In de zomer van 2024 is er werk van Barbara Hofker - Esser in het Cultuur en Historischmuseum Sorgdrager op Ameland te zien.Intekenactie Tegelkunst op Ameland - Barbara Hofker Bij deze overzichtstentoonstelling van ruim 60 kunstwerken wordt dit boekje uitgegeven. 
Het is een naslagwerk met veel foto’s van prachtige Amelander tegelkunst, allemaal naar eigen ontwerp van Barbara Hofker. Joke Mosterman schreef de verhalen achter de tegels en plaatste Amelander tegeltableaus in een historische context.
 
Het boekje is nu al te bestellen voor een intekenprijs van 12,50 euro. In de museumwinkels is dit prachtige naslagwerk vanaf 28 maart verkrijgbaar voor 15,00 euro. 
 
64 + 4 pagina’s
Soft en glossy omslag
21 x 21 cm
 

<<< Doe mee aan de intekenactie: klik hier om in te tekenen! >>>

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle en mis niets meer van de Amelander cultuur!

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>