De laatste en de allerlaatste Printkes Kieke

Het Printkes Kieke van Pieter Jan en Tineke Borsch trekt altijd goed bezette zalen. Vrijdag 17 februari was de zaal van hotel De Zwaan overvol, waarop werd besloten de volgende dag de avond te herhalen. Geen verkeerd besluit, want de tweede avond trok ook nog zo’n dertig bezoekers. En zo werd de allerlaatste Printkes Kieke de op een na allerlaatste.

Na 29 jaar vonden Pieter Jan en Tineke het genoeg geweest. Een avond presenteren gaat hen ogenschijnlijk probleemloos af, toch vergt het veel voorbereiding. Voor hun jarenlange inzet werden ze door Jacob Roep van stichting de Ouwe Pôlle beloond met een bos bloemen en een enveloppe met inhoud.

Het onderwerp van deze avond was winkels in Hollum. Het leek wel of iedereen in dit dorp neringdoende was. Straat voor straat werd zowel elk huis beschreven. Terwijl Tineke de foto’s op het scherm presenteerde vertelde Pieter Jan er het verhaal bij. Af en toe moest hij even spieken, maar de meeste namen en bijnamen wist hij uit zijn hoofd. Wat wil je, als je dit al zo lang hebt gedaan.

Soms werd de aandacht getrokken door de mensen voor op de foto. Maar dan wees Tineke met de aanwijspen naar de punt van een dak op de achtergrond, want over dat pand had Pieter Jan iets te vertellen. Bij recentere foto’s had Pieter Jan enige twijfel wie er op de foto stonden, maar dan werd zijn vermoeden vanuit de zaal bevestigd. “Bin jou dat Rinske”, vroeg hij dan, waarop uit de zaal een luid “ja” volgde. Bij veel foto’s wist Pieter Jan een smeuïg verhaal te vertellen, zodat de drie uur durende voorstelling omvloog.

Winkels, winkels en nog eens winkels… en kapperszaken. “Want deer kin je ók wat kope.”

De rondgang door Hollum eindigde met de locatie van de bijeenkomst, hotel De Zwaan. Met als laatste printke aandachtig publiek bij een avond Printkes Kieke…

Een foto van printkes kieke met Pieter Jan en Tineke Borsch in 2023 in De Zwaan te Hollum, Ameland

Meer van de Ouwe Pôlle: