Bunkermuseum op Ameland geopend

Op vrijdag 28 oktober werd het bunkermuseum bij de vuurtoren op Ameland onder grote belangstelling geopend. De openingshandeling werd door gedeputeerde Klaas Kielstra en burgemeester Albert de Hoop verricht. De afgelopen jaren was aan de openstelling van de keukenbunker gewerkt. Voor die tijd lag de bunker onder het zand maar met de toenemende belangstelling voor het erfgoed van de Tweede Wereldoorlog werd besloten de keukenbunker uit te graven. Een werkgroep, bestaande uit Aleida Edes, René Metz, Gatso Lamsma, Gerlof Molenaar en Jan de Vries, verzorgden de inrichting van de bunker. Daarvoor beschikten zij over eigen verzameld materiaal, talrijke foto’s uit de collectie van St. Amelander Musea en een plattegrond van hoe de keukenbunker er in de oorlog uit zag.

 

 Opening van bunkermuseum op Ameland door Klaas Kielstra en Albert de Hoop

Albert de Hoop en Klaas Kielstra verwijderen het doek van het bord als openingshandeling.

 

Het resultaat is een onbemand museum dat uit drie gedeeltes bestaat. In het eerste gedeelte staat een kunstwerk van Jes van der Bijl waarmee alle oorlogsslachtoffers worden herdacht. In het middelste gedeelte wordt de oorlog behandeld middels vondsten, voorstellingen en verhalen van Amelanders die de oorlog meemaakten. In de laatste ruimte wordt via een diorama beelden van de oorlog op het eiland in chronologische volgorde getoond. Dit geheel wordt door passende muziek ondersteund en geef de toeschouwer in enkele minuten een indruk van het verloop van de oorlog op Ameland.

 

De entree van het bunkermuseum bevindt zich in het kleine zomerhuisje Donax. In het zomerhuisje hangen informatieborden over de oorlogssituatie op Ameland en de zomerwoningen die op last van de Duitsers in de oorlog werden afgebroken.  Het zomerhuisje en de bunker vallen onder de stichting ‘De Ouwe Pôlle’ die onderdeel van Stichting Amelander Musea uitmaakt. Ter vertegenwoordiging van het bunkermuseum is Gerlof Molenaar tot het bestuur van stichting ‘De Ouwe Pôlle’ toegetreden.

 

Ook op de andere Waddeneilanden worden bunkers, met financiële steun van het Waddenfonds en de provincie Fryslân, voor publiek toegankelijk gemaakt. Er bestonden plannen om op Ameland meer bunkers voor publiek toegankelijk te maken, zoals de bunkers bij de Engelsmanduin. Daar wordt echter van afgezien. Met moderne technieken zouden die bunkers gereconstrueerd kunnen worden waardoor het niet nodig is ze uit te graven.

 Het bunkermuseum van Ameland

 

Benieuwd naar het bunkermuseum? 

 

Klik hier voor de foto’s van de opening of bekijk dit filmpje van het bunkermuseum.  

 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 
 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle. Bekijk de voordelen:

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>