Bunkermuseum op Ameland geopend

Op vrijdag 28 oktober werd het bunkermuseum bij de vuurtoren op Ameland onder grote belangstelling geopend. De openingshandeling werd door gedeputeerde Klaas Kielstra en burgemeester Albert de Hoop verricht. De afgelopen jaren was aan de openstelling van de keukenbunker gewerkt. Voor die tijd lag de bunker onder het zand maar met de toenemende belangstelling voor het erfgoed van de Tweede Wereldoorlog werd besloten de keukenbunker uit te graven. Een werkgroep, bestaande uit Aleida Edes, René Metz, Gatso Lamsma, Gerlof Molenaar en Jan de Vries, verzorgden de inrichting van de bunker. Daarvoor beschikten zij over eigen verzameld materiaal, talrijke foto’s uit de collectie van St. Amelander Musea en een plattegrond van hoe de keukenbunker er in de oorlog uit zag.

 

 Opening van bunkermuseum op Ameland door Klaas Kielstra en Albert de Hoop

Albert de Hoop en Klaas Kielstra verwijderen het doek van het bord als openingshandeling.

 

Het resultaat is een onbemand museum dat uit drie gedeeltes bestaat. In het eerste gedeelte staat een kunstwerk van Jes van der Bijl waarmee alle oorlogsslachtoffers worden herdacht. In het middelste gedeelte wordt de oorlog behandeld middels vondsten, voorstellingen en verhalen van Amelanders die de oorlog meemaakten. In de laatste ruimte wordt via een diorama beelden van de oorlog op het eiland in chronologische volgorde getoond. Dit geheel wordt door passende muziek ondersteund en geef de toeschouwer in enkele minuten een indruk van het verloop van de oorlog op Ameland.

 

De entree van het bunkermuseum bevindt zich in het kleine zomerhuisje Donax. In het zomerhuisje hangen informatieborden over de oorlogssituatie op Ameland en de zomerwoningen die op last van de Duitsers in de oorlog werden afgebroken.  Het zomerhuisje en de bunker vallen onder de stichting ‘De Ouwe Pôlle’ die onderdeel van Stichting Amelander Musea uitmaakt. Ter vertegenwoordiging van het bunkermuseum is Gerlof Molenaar tot het bestuur van stichting ‘De Ouwe Pôlle’ toegetreden.

 

Ook op de andere Waddeneilanden worden bunkers, met financiële steun van het Waddenfonds en de provincie Fryslân, voor publiek toegankelijk gemaakt. Er bestonden plannen om op Ameland meer bunkers voor publiek toegankelijk te maken, zoals de bunkers bij de Engelsmanduin. Daar wordt echter van afgezien. Met moderne technieken zouden die bunkers gereconstrueerd kunnen worden waardoor het niet nodig is ze uit te graven.

 Het bunkermuseum van Ameland

 

Benieuwd naar het bunkermuseum? 

 

Klik hier voor de foto’s van de opening of bekijk dit filmpje van het bunkermuseum.  

 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 

Free Tours op Ameland - Ontdek het eiland met een rondleiding door Hollum en NesStichting Amelander Musea organiseert Free Tours in Hollum en Nes. Deze openbare rondleidingen zijn de leukste introductie tot de cultuurhistorie van Ameland.

Op pad met een echte Ameland kenner, die de deelnemers trakteert op boeiende verhalen en bijzondere weetjes over Ameland tijdens een bijzondere wandeling door het dorp Hollum of het dorp Nes.

Het betreft een Free Tour waarbij de deelnemers achteraf zelf bepalen wat ze er voor over hebben en betalen dit aan de gids.

Wanneer: De maand juli.

Elke dinsdag om 13.00 en 15.00 uur in Hollum en elke woensdag om 13.00 en 15.00 uur in Nes.
In Hollum is de start bij Museum Sorgdrager en in Nes bij de Clemenskerk. 

Vrienden worden van stichting 'De Ouwe Pôlle'

Steun onze stichting 'De Ouwe Pôlle' als vriend. Vanaf 18,50 euro ontvangt u 3 x per jaar het blad 'De Pôllepraat' en steunt u onze activiteiten en musea! Met uw bijdrage maken we ons sterk voor de Amelander cultuurhistorie en erfgoed!

Meer van de Ouwe Pôlle:

NIEUW: Een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945!

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Pôllepraat over de bevrijding van AmelandWaddeneilanden veel later zijn bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>