Bouw van bunkermuseum op Ameland vordert gestaag

In de duinen bij de Stayokay in Hollum staat sinds kort bij een oude bunker een zomerhuisje. Het zomerhuisje met de naam Donax stond al enige tijd in de Zomerhuisje als entreegebouw bij bunkermuseum Amelandopslag van het Natuurmuseum en is naar de bunker overgebracht. Het zomerhuisje werd in 2013 door Stichting Amelander Musea overgenomen en is één van de oudste originele zomerhuisjes van Ameland. Het zomerhuisje zal als entreegebouw voor het bunkermuseum dienen. Thans is een werkgroep bezig om de bunker tot een museum in te richten. Daarmee krijgt Ameland, in navolging van de andere Waddeneilanden, haar eerste bunkermuseum.

 

De afgelopen jaren is de interesse voor de Tweede Wereldoorlog toegenomen. Daar speelt Stichting Amelander Musea op in door deze oude bunker uit te graven en als museum met oude spullen in te richten. Eerder was er in het maritiem centrum een expositie over de Amelanders die gedurende de oorlog op zee (koopvaardij) voeren. Deze expositie werd goed bezocht. Zeventig jaar geleden maakte de bunker deel uit van de beroemde Atlantikwall die de geallieerden van een invasie moest weerhouden. De bunker diende in de oorlog als keuken.

 

Mede dankzij subsidie van het Waddenfonds en Plattelânsprojekten Waddeneilanden kan het bunkermuseum met het zomerhuisje gerealiseerd worden. Het is de bedoeling dat het museum onbemand is en bezoekers op eigen gelegenheid, na het kopen van een entreekaartje met een toegangscode, kunnen bezoeken. Het is onbekend wanneer het museum gereed is.

 

UPDATE: medio mei 2016 openstelling bunkermuseum Ameland

 
In de rubriek 'Museumnieuws' van de Pôllepraat maakte directeur Joop de Jong van St. Amelander Musea bekend dat het bunkermuseum medio mei 2016 wordt opengesteld. Het museum zal bij Stichting 'De Ouwe Pôlle' worden ondergebracht. Daarvoor zullen enkele leden uit de werkgroep van het bunkermuseum in het bestuur van de stichting plaatsnemen.  
 
 

Klik hier om foto's van het bunkermuseum te bekijken!

 

 

<<< TIP: schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief >>>

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 
 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle en mis niets meer van de Amelander cultuur!

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>