Zomer Vol: Eiland van Hidde Dirks Kat

Woensdag Walvisdag op Ameland

Vanaf 18 juli is het op Ameland zes weken lang Woensdag Walvisdag. 2018 staat het hele jaar in het teken van walvisvaarder Zomer vol Hidde Dirks Kat jaar Amelander musea walvissen Hidde Dirks Kat. In het zomerseizoen kan deze held niet ontbreken. Zes zomerweken lang kan de bezoeker genieten van verhalen, films, lekker eten en tentoonstellingen die allemaal een vleugje walvis hebben mee gekregen.  

Eiland van Hidde Dirks Kat 

In 2018 is het precies 200 jaar geleden dat het dagboek van de Amelander walvisvaarder Hidde Dirks Kat verscheen. Hij beschrijft daarin de reis naar het poolgebied om er walvissen en robben te vangen. De reis eindigde met een schipbreuk bij Groenland. Commandeur Kat en een deel van de bemanning werden liefdevol opgenomen door ‘Groenlandse wilden’.   

Zomer vol Verhalen 

Ameland is een verhaleneiland, in de zomer van 2018 nog meer dan anders. Stichting Hidde Dirks Kat heeft zes topvertellers uitgenodigd, die je meenemen in hun verhalen die aansluiten bij het Eiland van Hidde Dirks Kat. Het zijn vertellers die als geen ander een avontuur in woorden kunnen vatten, je een beeld kunnen voorschotelen en verwondering weten op te roepen. Dit internationale gezelschap van vertelkunstenaars kan dat meertalig, afhankelijk van hun publiek in het Nederlands, Duits, Engels. Vanaf 18 juli is er elke woensdagmiddag een verhalenverteller te vinden in één van de Amelander Musea. Op woensdagavond 25 juli is er bij de Vuurtoren een speciale avondvertelling door de Engelse vertelster Shonaleigh Cumbers ingelast. 

Zomer vol Films

Walvissen, walvisvangst en de kou van de Noord- en Zuidpool heeft menig filmmaker geïnspireerd. In het jaar van Hidde Dirks Kat komen er zes films naar Ameland: spannende, ontroerende, soms op waarheid berustende en geromantiseerde films. Ze worden op woensdag 1 en 22 augustus vertoond in de filmzaal van Museum Sorgdrager in Hollum.    

Zomer vol Culinaire Expedities  

Wil je weten wat commandeur Hidde Dirks Kat at of wat Jantje Jans kookte? Ga dan op Culinaire Expeditie. Vier restaurants verrassen op de zes zomerwoensdagen met een Hidde Dirks Kat of Jantje Jans driegangen menu. Het culinaire avontuur is gebaseerd op het Arctisch Kookboekje, dat tevens een Amelands Kookboekje is.  Beleef de barre reis van Hidde Dirks Kat mee met een driegangen menu van walvisvlees, zeehondensoep, mosselen, rendier, blauwe bessen parfait, gecombineerd met heerlijke zuurkool en scheepsbeschuit. Met een vette knipoog en passende vervangers. Eetlokaal De Griffel in Hollum en Restaurant De Piraat hebben het Hidde Dirks Kat menu klaarstaan.

Met het Jantje Jans menu proef je 250 jaar geschiedenis aan de hand van de lievelingsgerechten van zeven vrouwen van Ameland. Op het driegangen keuzemenu staan onder meer Wadden witvis, rundersukade, mosterdsoep en zandaardappelen van Amelander bodem. Met als afsluiter zoeternijen uit de 18e eeuw. Voor het Jantje Jans Menu kan je naar Restaurant StrAnders in Buren of naar Strandpaviljoen Ballum.
 

Zomer vol Tentoonstellingen 

Vier Amelander Musea hebben speciaal voor het Hidde Dirks Kat jaar een nieuwe tentoonstelling ingericht. 

De reis van Hidde Dirks Kat, het verhaal van een schipbreuk - Museum Sorgdrager Hollum 

In deze expositie neemt Hidde Dirks Kat je mee op zijn reis. In twintig minuten beleef je de hoogte- en dieptepunten van deze poster exposities Amelander musea Hidde Dirks Kat jaarbarre tocht. En passant leer je hoe het er in de walvisvaart in de 18e eeuw aan toe ging. 

Navigeren op het ijs - Maritiem Centrum Hollum 

Hoe kon je in de tijd van Hidde Dirks Kat zonder moderne technieken toch op koers blijven met je schip? De expositie legt de werking van verschillende navigatiemiddelen uit. Terwijl je in een hangmatje naar de sterrenhemel kijkt, krijg je een lesje stuurmanskunst van de stuurman van Hidde Dirks Kat. 

Het licht van Ameland, eiland in de zon - Natuurcentrum Nes 

Ameland oefende in de vorige eeuw een grote aantrekkingskracht uit op kunstenaars. De Amelander Musea hebben werk verzameld van meer dan dertig kunstenaars. Een ruime keus daaruit is op deze expositie te zien. Beleef het Amelandse landschap door de ogen van een kunstenaar.

De vrouw achter de zeeman - Museum Swartwoude Buren 

Wat gebeurde er op Ameland als alle mannen op zee waren om te vissen of om op walvissen te jagen? In ‘Swartwoude’ volgt u het leven van zeven Amelandse vrouwen vanaf Jantje Jans - vrouw van Hidde Dirks Kat - tot en met de vrouwen van nu.

Eilandvan een initiatief van Stichting HDK2018 

Om het festivaljaar body te geven is in 2017 een stichting opgericht, Stichting HDKat2018.  Vijf Amelander partners verenigden zich in deze stichting: Amelander Musea, MadNes Festival, De Hort Op, Kunstmaand Ameland en Amelands Produkt. Samen maakten zij voor eilanders en bezoekers van Ameland een programma dat in het teken staat van commandeur Hidde Dirks Kat en zijn dagboek.

Informatie, reserveren en kaartverkoop 

Informatie is te vinden op de website Eilandvan.nl. Of haal de folder op met het complete programma bij de Amelander Musea, de deelnemende restaurants of bij het loket van VVV Ameland. Het entreekaartje voor het museum is tevens het kaartje voor verteller, film of tentoonstelling. Er hoeft hiervoor niet gereserveerd te worden. De Culinaire Expedities kunnen van tevoren gereserveerd worden bij het restaurant naar keuze. 

 Woensdag Walvisdag op Ameland Vanaf 18 juli is het op Ameland zes weken lang Woensdag Walvisdag. 2018 staat het hele jaar in het teken van walvisvaarder Hidde Dirks Kat. In het zomerseizoen kan deze held niet ontbreken. Zes zomerweken lang kan de bezoeker genieten van verhalen, films, lekker eten en tentoonstellingen die allemaal een vleugje walvis hebben mee gekregen.   
 
Eiland van Hidde Dirks Kat In 2018 is het precies 200 jaar geleden dat het dagboek van de Amelander walvisvaarder Hidde Dirks Kat verscheen. Hij beschrijft daarin de reis naar het poolgebied om er walvissen en robben te vangen. De reis eindigde met een schipbreuk bij Groenland. Commandeur Kat en een deel van de bemanning werden liefdevol opgenomen door ‘Groenlandse wilden’.    
 
Zomer vol Verhalen Ameland is een verhaleneiland, in de zomer van 2018 nog meer dan anders. Stichting Hidde Dirks Kat heeft zes topvertellers uitgenodigd, die je meenemen in hun verhalen die aansluiten bij het Eiland van Hidde Dirks Kat. Het zijn vertellers die als geen ander een avontuur in woorden kunnen vatten, je een beeld kunnen voorschotelen en verwondering weten op te roepen. Dit internationale gezelschap van vertelkunstenaars kan dat meertalig, afhankelijk van hun publiek in het Nederlands, Duits, Engels. Vanaf 18 juli is er elke woensdagmiddag een verhalenverteller te vinden in één van de Amelander Musea. Op woensdagavond 25 juli is er bij de Vuurtoren een speciale avondvertelling door de Engelse vertelster Shonaleigh Cumbers ingelast.  
 
Zomer vol Films Walvissen, walvisvangst en de kou van de Noord- en Zuidpool heeft menig filmmaker geïnspireerd. In het jaar van Hidde Dirks Kat komen er zes films naar Ameland: spannende, ontroerende, soms op waarheid berustende en geromantiseerde films. Ze worden op woensdag 1 en 22 augustus vertoond in de filmzaal van Museum Sorgdrager in Hollum.    Zomer vol Culinaire Expedities  Wil je weten wat commandeur Hidde Dirks Kat at of wat Jantje Jans kookte? Ga dan op Culinaire Expeditie. Vier restaurants verrassen op de zes zomerwoensdagen met een Hidde Dirks Kat of Jantje Jans driegangen menu. Het culinaire avontuur is gebaseerd op het Arctisch Kookboekje, dat tevens een Amelands Kookboekje is.  Beleef de barre reis van Hidde Dirks Kat mee met een driegangen menu van walvisvlees, zeehondensoep, mosselen, rendier, blauwe bessen parfait, gecombineerd met heerlijke zuurkool en scheepsbeschuit. Met een vette knipoog en passende vervangers. Eetlokaal De Griffel in Hollum en Restaurant De Piraat hebben het Hidde Dirks Kat menu klaarstaan. 
 
Met het Jantje Jans menu proef je 250 jaar geschiedenis aan de hand van de lievelingsgerechten van zeven vrouwen van Ameland. Op het driegangen keuzemenu staan onder meer Wadden witvis, rundersukade, mosterdsoep en zandaardappelen van 
Amelander bodem. Met als afsluiter zoeternijen uit de 18e eeuw. Voor het Jantje Jans Menu kan je naar Restaurant StrAnders in Buren of naar Strandpaviljoen Ballum. 
 
Zomer vol Tentoonstellingen Vier Amelander Musea hebben speciaal voor het Hidde Dirks Kat jaar een nieuwe tentoonstelling ingericht.  
 
De reis van Hidde Dirks Kat, het verhaal van een schipbreuk - Museum Sorgdrager Hollum In deze expositie neemt Hidde Dirks Kat je mee op zijn reis. In twintig minuten beleef je de hoogte- en dieptepunten van deze barre tocht. En passant leer je hoe het er in de walvisvaart in de 18e eeuw aan toe ging.  
 
Navigeren op het ijs - Maritiem Centrum Hollum  Hoe kon je in de tijd van Hidde Dirks Kat zonder moderne technieken toch op koers blijven met je schip? De expositie legt de werking van verschillende navigatiemiddelen uit. Terwijl je in een hangmatje naar de sterrenhemel kijkt, krijg je een lesje stuurmanskunst van de stuurman van Hidde Dirks Kat.  
 
Het licht van Ameland, eiland in de zon - Natuurcentrum Nes Ameland oefende in de vorige eeuw een grote aantrekkingskracht uit op kunstenaars. De Amelander Musea hebben werk verzameld van meer dan dertig kunstenaars. Een ruime keus daaruit is op deze expositie te zien. Beleef het Amelandse landschap door de ogen van een kunstenaar. 
 
De vrouw achter de zeeman - Museum Swartwoude Buren Wat gebeurde er op Ameland als alle mannen op zee waren om te vissen of om op walvissen te jagen? In ‘Swartwoude’ volgt u het leven van zeven Amelandse vrouwen vanaf Jantje Jans - vrouw van Hidde Dirks Kat - tot en met de vrouwen van nu. 
 
Eilandvan een initiatief van Stichting HDK2018 Om het festivaljaar body te geven is in 2017 een stichting opgericht, Stichting HDKat2018.  Vijf Amelander partners verenigden zich in deze stichting: Amelander Musea, MadNes Festival, De Hort Op, Kunstmaand Ameland en Amelands Produkt. Samen maakten zij voor eilanders en bezoekers van Ameland een programma dat in het teken staat van commandeur Hidde Dirks Kat en zijn dagboek. 
 
Informatie, reserveren en kaartverkoop Informatie is te vinden op de website Eilandvan.nl. Of haal de folder op met het complete programma bij de Amelander Musea, de deelnemende restaurants of bij het loket van VVV Ameland. Het entreekaartje voor het museum is tevens het kaartje voor verteller, film of tentoonstelling. Er hoeft hiervoor niet gereserveerd te worden. De Culinaire Expedities kunnen van tevoren gereserveerd worden bij het restaurant naar keuze.  
 

VRIENDEN WORDEN

Word vriend van Amelander Historie! U ontvangt iedere maand onze historiekrant en krijgt een gratis e-book cadeau! 
 
 
 

Ontdek alles over Stichting De Ouwe Pôlle

Word vriend van Stichting De Ouwe Pôlle en mis niets meer van de Amelander cultuur!

Word vriend van Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Daarmee steunt u het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed op Ameland.

  • Ontvang drie keer per jaar onze magazine Pôllepraat vol verhalen over de Amelander cultuur en geschiedenis
  • Steun onze musea op Ameland: museum Sorgdrager, museum Swartwoude, het bunkermuseum en de cultuurkerk in Nes
  • Met uw bijdrage organiseren wij ieder winter een programma bestaande uit lezingen waaraan u kunt deelnemen
  • Onze stichting heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

<<< Meld je aan als vriend van de Ouwe Pôlle >>>